Koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının hakları neler?
Tüm dünyada etkisini gösterdiği gibi ne yazık ki ülkemizde de can almaya devam eden koronavirüs gün geçtikçe etkisini artırmakta. Özel hastane olsun kamu hastanesi olsun burada çalışan sağlık personelinin ise riski herkesten daha fazla olmakta.
Peki koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının hakları neler?
Avukat Bilgehan Utku, bu soruyla ilgili cevabın Yargıtayın son zamanalarda verdiği kararda gizli olduğunu belirtti. Avukat Utku, “Yargıtayın yakın tarihte verdiği bir kararda işveren bünyesinde çalışırken H1N1 domuz gribi ne yakalanan ve hayatını kaybeden işçinin bu durumunu iş kazası olarak saymıştır. Bu durumda özel hastanede çalıştığı esnada koronavirüse yakalanan ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının bu durumları da iş kazası olarak nitelendirilebilecek ve ölen kişinin mirasçıları tazminat alabilecektir.” dedi.
Koronavirüsün bir mücbir sebep olduğunu iş hukuku bakımından zorlayıcı sebepler içerisinde yer alması gerektiğini ifade eden Avukat Bilgehan Utku, “Aslında bu duruma virüsü özelleştirmeden genel çerçevede bakmak gerekmektedir. İster x virüsü olsun ister y virüsü ister a salgını ister b salgını olsun burada bilinmesi gereken bu hususların bir mücbir sebep yarattığıdır. Bu durumun gözden kaçırılmaması gerektiği konusunun yanında iş yerinde ya da işveren tarafından yurt içi ya da yurt dışı görevlendirmeleri sırasında bulaşıcı bir hastalığa yakalanma durumunda bu durumun iş kazası olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği hususudur. H1N1 de bir virüstür. Hatta koronavirüsten önce var olan ve tüm dünyayı koronavirüs gibi etkisi altına almasa da fazlasıyla etkili olan diğer ismiyle bildiğimiz domuz gribi olarak adlandırdığımız H1N1. Domuz gribi hukki ilişkilerimizi fazlasıyla etkilemese de koronavirüs ve hukuki ilişkiler son derece etkilenmektedir” dedi.
Avukat Utku Yargıtay kararı ile ilgili detayları ise şu şekilde aktardı: “Yargıtay 21. Hukuk dairesinin vermiş olduğu yeni bir kararda H1N1 teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden kişinin bu bulaşıcı hastalığı iş kazası olarak tanımlanmış ve çok önemli bir karar verilmiştir. Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 15.04.2019 tarih 2018/5018E., 2019/2931K sayılı kararda H1N1 domuz gribi virüsü nedeniyle ölümün illiyet bağının sağlanması ile birlikte iş kazası niteliğinde sayılması gerektiğini, H1N1 virüsünün bulaşması sonucu vefat edilme durumunun iş kazası olduğunu tespit etmiştir. Öncelikle iş kazası sigortalı işçiyi hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay tanımlanabilmektedir. Bu yüzden iş kazası olarak ortaya çıkan durumun etkilerinin bir süre devam ederek zaman içinde artması ve buna bağlı olarak sonucun daha sonra ortaya çıkması mümkün olacaktır. Sonradan yaşanan zarar ile virüsün kapılması arasında uygun illiyet bağı bulunması koşuluyla olay iş kazası olarak kabul edilir.”