‘Kiraların düşmesi için üretim gerekli’

Türkiye’de kira fiyatları son bir yıl içerisinde ortalama yüzde 40-50 oranında arttı. Hatta İstanbul’un bazı ilçelerinde bu oran yüzde 300’e kadar çıktı. Yüksek kira artışlarını, sebeplerini ve atılması gereken adımları TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ile konuştuk.

Türkiye‘de özellikle son bir yıl içerisinde ev kiralarında gerçekleşen büyük artış, kiracıları zor durumda bırakıyor. Kira artışlarındaki üst sınır her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı TÜFE oranına göre belirleniyor. Fakat yeni tutulan evlerde durum çok farklı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, son dönemde yaşanan fahiş artışlarının sebepleri ve fiyat artışlarının makul düzeylerde olması amacıyla atılması gereken adımlara ilişkin görüşlerini Diriliş Postası ile paylaştı.

“ARZ TALEBİ KARŞILAMIYOR”

Üniversitelerin açılması ile öğrencilerin ev arayışları, memur tayinleri ve göçlerin kiralık ev talebini yükselten en önemli nedenler olduğunu kaydeden Hatice Kolçak, “Ancak bu talebi karşılayacak yeteri kadar konut bulunamıyor. Bir evi 10 kişi kiralamak isteyince kira fiyatları da yükseliyor. Kira fiyat artışının enfl asyon üzerinde artmasının en önemli nedeni arzın talebi karşılamıyor olmasıdır diyebiliriz. Talebi karşılayacak elimizde konut yoksa o zaman üretmek gerekiyor. Konut üretimi 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yeteri kadar yapılamadı.Yıllık konut ihtiyacının ancak yarısı kadar yapıldı.” dedi.

 

 

“YENİ KONUT ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ”

Geçen yıl ev stoklarının da bittiğini ifade eden Kolçak, “Bir şekilde konut üretimi devam etmeli. Vatandaş yüksek kira ve yüksek konut fiyatlarından dolayı ev sahibi olamayacak duruma geldi. Bir şekilde alt ve orta gelire hitap eden yeni konut üretimi desteklenmeli. Enfl asyon artışı konut yapımında ciddi maliyet artışına sebep oluyor. İçerde dışarıda yüksek maliyetler göz önüne alındığında bu da üretimin önüne geçen önemli bir neden. Ama bir yolu bulunmalı yoksa sıkıntı hem kiralık fiyatlarda hem konut fiyatlarında büyüyerek devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

“EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ZAMAN ‘ÇIK’ DİYEMEZ”

Kolçak, kiralama noktasında kanunun tüketiciye sağladığı haklar olduğunu kaydederek, “Eski kiracıların bir kısmı şu anda mülk sahiplerinin ‘evden çık’ söylemiyle karşı karşıya. Kirasını düzenli ödeyen yıllık artışlarını TÜFE 12 aylık ortalamasına göre yapan kiracı bu keyfe keder çık tehdidinden korkmamalı. Kanunlar bu noktada kiracıyı destekliyor. Yeter ki kirasını düzenli yatırsın. Diyelim ki mülk sahibi ‘ben oturacağım başka evim de yok’ dedi ve kiracıyı çıkardı o zaman kendisi oturmalı başkasına kiraya verir ise eski kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır gibi kanunun kiracıya sağladığı hakları kiracılar iyi bilmeli.” şeklinde konuştu.

 

 

‘TOKİ yeni projeleri devreye almalı’

Kira artışlarının haklar gözetilerek yapılması gerektiğini belirten Hatice Kolçak, “Kira artışı yıllık TÜFE oranının üzerinde yapılamaz. Keyfe keder kiracı evden çıkarılamaz.” dedi. Kolçak, devletin TOKİ aracılığıyla yıllık 50 bin-100 bin aileye ev temin ettiğini hatırlatarak, “Ancak salgın nedeniyle burada da aksaklıklar oldu. Çok sayıda insan TOKİ’den ev alma hayaliyle bir haber bekliyor. Bir an önce devreye alınmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber kaynağı: https://www.dirilispostasi.com/haber/7691711/kiralarin-dusmesi-icin-uretim-gerekli

Paylaş

Bir cevap yazın

*