Faizlerdeki düşüş konut satışlarıyla birlikte fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak, “Bu sefer ki artış firma ve emlakçılardan ziyade ‘Sahibinden’ satan uyanık mal sahiplerinden kaynaklanıyor” dedi
Ev sahibi olmak her insanın hayali.
Yüksek kiralar ödemek yerine son yıllarda kredi çekerek kira öder gibi kendi evini almak yaygınlaştı.
Pandemi nedeniyle durgunlaşan emlak piyasası haziran ayında canlandı.
Kamu bankalarının ikinci el konut satışlarındaki kredi faizlerini yüzde 0.74’e düşürmesi normalleşmenin başladığı aylarda konut satışlarını artırdı.
“Haziran’da rekor satış bekleniyor”
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, haziran ayında rekor düzeyde satış beklendiğini belirterek, şöyle konuştu:
Türkiye’de her ay ortalama 80 ile 100 bin konut satılır. Salgının yoğun olduğu mart-nisan-mayıs aylarında aylık satışlar 50 binlere kadar inmişti. Haziran ayı verileri 17 Temmuz’da açıklanacak ancak rekor satış bekliyoruz. 120 ile 150 bin arasında bir satış şaşırtıcı olmaz.
Üç aylık durgunluk haziranda canlanma getirdi
Satışların artmasında nedeninin faizlerin düşmesi olduğu kadar, mart-nisan-mayıs aylarında salgın nedeniyle hareket edemeyen insanların talep birikmesiyle haziranda ev almaya yönelmesinin de etkili olduğunu kaydeden Kolçak, önümüzdeki aylarda satışların faizlerin düşük olması nedeniyle birlikte Haziran kadar olmasa da devamını beklediklerini söyledi.
“Tüketicinin bir cebine giren diğerinden çıktı”
Faizlerin düşmesine karşın fiyatlarda da yüzde 10 ile 15 hatta bazı yerlerde yüzde 25’lere varan bir artış olduğunu kaydeden Kolçak, sözlerini şöyle sürdürdü:
Faizlerin düşmesi dışında vadelerin 15 yıla kadar uzaması, bir yıl ödememe gibi ilave şartlar kredi çekilmesini cazip hale getiren faktörler. Zaten alınan evler de genellikle kredi çekilerek alınıyor. Ancak aynı süreçte evlerin fiyatlarında da ciddi artış oldu. Maalesef tüketicinin bir cebine giren diğer cebinden çıkmış oldu. Kredisi çıktığı halde evin fiyatı yükseldiği için alamayan çok insan da var.
“Bu sefer ki artışın sorumlusu sahibinden satanlar”
Kolçak, en çok fiyat artışının da “sahibinden” yapılan satışlarda olduğunu belirterek, şu iddiada bulundu:
Bu sefer ki artış emlakçı ve firmalardan ziyade sahibinden satan uyanık bazı mal sahiplerinden kaynaklanıyor. Faizlerin düştüğü gibi evlerine yüzde 15 ile 25’lere varan artışları koydular. Piyasadaki fiyat artışını onlar tetikledi.
Mülk sahipleri, emlak sektörünü çok yakından takip ediyor
Sıradan insanların bile emlak sektöründeki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini söyleyen Kolçak, “Daha konutta faizlerin düşeceğinin ima edilmesinin anında da fiyatları arttıran ev sahipleri oldu” dedi.
Evlerin tersine işyeri satışları artmadı
Ev satışlarının yüksek seyretmesine karşın işyeri satışlarının düşük olduğunu kaydeden Kolçak, “Birçok yer işleri kötü olduğundan işyerini satmak istiyor ancak müşteri bulamıyor” dedi.
“Bağ, bahçe satışları arttı, evlerde balkonlu, bahçeli ev tercih nedeni”
Pandemi sürecinde insanların evlere kapanması ve salgının devam etmesi riskinden dolayı büyükşehirlere yakın yerlerde bağ, bahçe satışlarında artış olduğunu kaydeden Kolçak, ayrıca ev satışlarında da balkon ve bahçe olmasının tercih nedeni olduğunu kaydetti.
Ev fiyatlarında artış kiralıklara henüz yansımadı
Ev fiyatlarındaki artışa karşın kiralık evlerde henüz ciddi bir artış olmadığını kaydeden Kolçak, “İnsanlar bir şekilde krediye girerek ev almaya çalışıyor. Ev alan insan sayısı arttıkça kiralık eve ihtiyaç da azalacak” diyerek sözlerini bitirdi.