Merkez Bankasının son 3 ayda 125 baz puan faiz indirimi, bankaların konut kredisi faizlerine yansımadı. Bu düşüşlerin artık reel oranlara yansımasını isteyen sektör paydaşları, bu sayede vatandaşın daha az maliyetle ev sahibi olabileceğini ve sektöre hareket geleceğini belirtiyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son 3 ayda faiz koridorunun üst bandını 125 baz puan indirmesi, bankaların konut kredisi faiz oranlarına henüz yansımadı. Bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitme beklentisi ise sektörde durgunluğa neden oldu. Türkiye genelinde nisanda 106 bin 348 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 9, 2015 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 10,9 azaldı.
“Yüksek faiz oranı ipotekli satışlarda ciddi düşüşe neden oldu”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, TCMB’nin faiz indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarının yavaş yavaş düşmesi gerektiğini belirtti. Kolçak, ipotekli konut satışlarında ciddi azalmanın yaşandığına dikkati çekti.
Son 3 ayda faiz üst koridorunda yapılan indirimlere rağmen bunun kredi faizlerine yansımadığını vurgulayan Kolçak, “Artık kredi faiz oranlarının düşmesi gerekiyor. Tüketiciler de bunu bekliyor.” dedi.
Kolçak, uzun zamandır yüzde 1,15 ve üzeri seviyelerde seyreden konut kredisi faizlerinin, ev alacakları yakından ilgilendirdiğinin altını çizerek, “Faiz oranları bir türlü düşmediğinden konut satışları olumsuz etkileniyor. İkinci elde konut alımı yapacak tüketici talebi sürekli öteleniyor. İpotekli satışlarda her geçen ay ciddi bir azalma yaşanıyor.” diye konuştu.
İnşaat firmalarının sıfır konutlarda bu durumu kendi bünyelerinde vadeli senetle satış yaparak aşmaya çalıştığını aktaran Kolçak, bunun sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Kolçak, konut satışlarının nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 azaldığına işaret ederek, “Bu azalmaya en büyük etken kredi faiz oranlarının yüksek olması. Nitekim ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 27,4 oranında. Aylardır ciddi oranda azalmanın olduğu ipotekli konut satış rakamı, nisan ayında resmen alarm vermeye başlamış görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Kolçak, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesiyle sektöre hareket geleceğini dile getirdi.
“Tüketiciye finansmanı bankalar sağlamalı”
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, konutta faiz oranlarının daha önceki dönemlerde şu ankinden çok daha aşağı seviyelere, yüzde 0,60’lara kadar gerilediğini anımsatarak, bu durumun satışları ciddi anlamda etkilediğini ve konutu yatırım aracı haline getirdiğini vurguladı. Daha sonra yükselen oranların bir daha yüzde 1’in altına inmediğini hatırlatan Tavukçuoğlu, mayısta faiz oranlarında nisana göre 0,02 puan gibi çok ufak bir düşüş meydana geldiğini aktardı.
Tavukçuoğlu, “Tüm bankaların konut kredisi faiz oranlarını incelediğimizde 120 ay vadelilerde faiz oranı yüzde 1,05 olarak gerçekleşiyor. Ortalama faiz ise yüzde 1,18. Konut kredi faizleri çok yüksek.” dedi.
Diğer haber kaynağı; http://www.yenisafak.com/ekonomi/konut-kredisi-faizleri-artik-dusmeli-2473036