Enfeksiyonlar ve İlişkili Durumlar: Akut Sellülit

Triaj kategorisi: SARI VEYA YEŞİL                                                                                                

– Akut sellülit nedir?

Yabancı cisim veya diğer etkenlerle başlayan enfeksiyonun çevre yumuşak doku içinde ilerleyerek oluşturduğu iltihabi duruma akut sellülit deriz. Hemen her yaşta görülür. Tutulan bölge ağrılı, şiş, kızarık ve cerahatli hal alır. Yabancı cisimler veya diğer travmalar, orta yaş ve üzerinde diyabet ve diğer bağışıklık sistemi sorunları, bu durumlara zemin hazırlar. Streptokok ve stafilokoklar en sık etkenlerdir. En sık bacak ve ayaklarda olsa da göz çevresinde, yüzde ya da vücudun hemen her bölgesinde ortaya çıkabilir.

Doku içindeki bu enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ateşe, apse oluşumuna, günlük işlevlerde zorluğa yol açabilecektir. Hastanın yaşı, bağışıklık sistemi, sigara içimi, kullandığı ilaçlar ve yandaş hastalık olup olmadığı hastalığın gidişini doğrudan etkiler.

Akut sellülit olgularında ön plandaki bulgular tutulan bölgede sıcaklık artışı, kızarıklık, dokunmakla ve hareketle artan ağrı, ödem ve şişliktir. Bazı olgularda akıntılı yara, cerahat olabilir.

– Akut sellüliti ayırt etmek için laboratuar ve görüntüleme testleri yapılabilir mi?

Çoğu zaman muayene ve öyküye ek olarak yapılan testler anlamlı bulgular sağlamaz. Eğer bakılırsa lökosit (akyuvar) sayısında artış, sedimentasyon ve CRP artışı görülebilir. Nadir olgularda yara kültürü gerekli olabilir. Yatak başı ultrasonografi ile abse oluşumu ve yabancı cisim varlığı araştırılabilir. Genel durumu bozuk akut sellülitli olgularda böbrek ve karaciğer işlevleri kan testleri ile araştırılabilir. Yine şiddetli bulgular varlığında gazlı gangren gelişimi açısından grafi çekmek gerekebilir.

– Akut sellülit nasıl tedavi edilir?

Akut sellülit tedavisinde nadiren cerrahi müdahale gerekebilir. Abseye dönmüş olan iltihabi durumlarda abse acilen boşaltılır.

Akut sellülit sıklıkla antibiyotik kullanmanın gerekli olduğu hastalıklardan biridir. Aminoglikozid, penisilin, sefalosporin veya kinolon grubu antibiyotikler hastanın durumuna göre hekiminiz tarafından seçilecektir. Genellikle ağızdan kullanılan antibiyotikler yeterli olur. Göz çevresindeki sellülit, diyabet, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalık varlığında, genel durumu bozuk olgularda damardan tedavi gerekebilir. Bu olgular dışında genellikle hastaneye yatış ve izlem gerektirmez.

Hastaneden/Acil servisten taburcu edilen Akut sellülit olgusunun tekrar başvurması hangi durumlarda uygundur?

Yakınmaların tekrar başlaması, şiddetli ağrı, cerahat, hareket güçlüğü özel dikkat gerektirir. Bu şekilde beklenmedik kötüleşme görülen olgular zaman geçirmeden tekrar başvurmalıdır. İzlem için enfeksiyon, ortopedi veya genel cerrahi poliklinik kontrollerine gelinmesi de önemlidir.

Şekil 1. Akut sellülit.

Paylaş

Bir cevap yazın

*