TÜSODER in Genel Kurul Üyesi olarak yer aldığı Kadıköy Kent Konseyi, TÜKETİCİ HAKLARI ÇALIŞMA GRUBU, 15 MART DÜNYA TÜKETİCİ GÜNÜ dolayısıyla Caddebostan Kültür Merkezinde (CKM) bir PANEL VE FORUM düzenledi.
Panelde TÜBİDER -TÜKETİCİ HUKUKU, TÜSODER-TÜKETİCİ SAĞLIK VE GÜVENLİK HAKKI ve TÜRÇEK- TÜKETİCİNİN SU HAKKI konularında konuşmalar yaptılar. Forum bölümünde soru ve katkılarla güncel tüketici sorunları hakkında uzmanlarca bilgilendirme yapıldı.
15 Mart-Dünya Tüketiciler Günü
Birleşmiş Milletler 1985 yılında aldığı bir karar ile 15 Mart’ı Dünya Tüketici Hakları Günü ilan ederek resmileştirmiştir. 15 Mart, Ülkemizde Dünya Tüketiciler Günü adıyla kutlanmakta olup, 15-21 Mart tarihlerini içine alan hafta da Tüketici Haftası olarak kutlanmaktadır.
15 Mart Dünya Tüketiciler Günü kapsamında düzenlenen Panel/Forumda, TÜSODER- Tüketici Sorunları Derneği adına Genel Başkan Dr. Deniz ÖNER Tüketicilerin Sağlık ve Güvenlik Haklarının neler olduğu hakkında bilgilendirme yapmıştır.
Dr. Deniz ÖNER konuşmasına Sağlığın Evrensel Tanımı ile başlamıştır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amacının evrensel tüketici haklarının Ülkemizde de tesis edilmesi olduğu;
Kamu yararına uygun olarak; tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemek olduğunu belirtmiştir.
6502 Sayılı Kanun’a göre; Kişinin sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bir malın güvenli kullanılabilmesi için malın üzerine veya tanıtma ve kullanma kılavuzuna bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülecek ve okunacak şekilde konulması ve yazılması gerekmektedir.
Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.
Tüketici Ürünlerinde CE (Avrupa Birliği direktiflerine uygunluk) belgesi, TSE veya Eşdeğer Akredite Kuruluşların sertifikasına dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.
Tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması amacı ile yapılan Piyasa Gözetimi ve Denetimleri kapsamında; Giysi, ayakkabı, kırtasiye, mobilya, deterjan, çocuk bakım ürünleri, oyuncaklar gibi birçok üründe piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti yürütülmekte olduğu belirtilmiştir. Ayrıca çocuk giysilerinde azo boyar maddeler, fitalatlar ve ağır metallerin kullanımı ile ilgili kısıtlamalar bulunmaktadır.
Dr. Deniz ÖNER konuşmasının özeti olarak; Tüketicilerin bireysel olarak da sağlık ve güvenlikleri için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışmalarının hız kazanarak devam etmesinin öneminden söz etmiştir. Kişisel hijyen ve çevre bakımı ile birçok salgın yapan hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu; Tüketicilerin psikososyal ve ekonomik iyiliği için de sağlığın korunması konusunda sorumlulukları olduğunu belirtmiştir.
Kanser ve kronik hastalıklar için sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden, şekerden uzak durmak, yeterli fiziksel aktivite ve zihinsel rahatlama yöntemleri ile sağlığı ÖNCE KORUMAK hedefinin gözetilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
15 Mart Tüketici Günü etkinliği kapsamında Panel ve Forum Bölümünde ayrıca 6502 sayılı yasanın Tüketicinin ayıplı mallar, sözleşmelerdeki hakları anlatılmış; sağlıklı su temini için dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulmuştur.