SAVİNGS GİVE LİFE A LİFT // 31 EKİM DÜNYA TASARRUF GÜNÜ

 “Genellikle, ne kadar çok para kazanırsanız, o kadar çok harcarsınız; daha fazla paranın sizi zengin yapmamasının sebebi budur – değerleriniz sizi zengin yapar “.

Robert Kiyosaki

31 Ekim günü “Dünya Tasarruf Günü” adıyla, dünyanın her yerinde, tasarrufun teşvik edilmesine adanmış bir gün olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde de tasarrufu toplumların hayatına yerleştirebilmek için, 31 Ekim gününü 1935 yılında bazı Türk bankaları Uluslararası Tasarruf Günü olarak kabul etmişlerdir.

Günümüzde, neredeyse banka hesabı olmayan kimsenin kalmadığı gelişmiş ülkelerde tasarruf eğitiminin işe yaramış olduğunu söyleyebiliriz. Mevduat bankaları, yürütülecek çeşitli kampanyalar ve teşviklerle tasarrufun arttırılmasında önemli rol oynamaktadır.

Dünya Tasarruf Günü (DTG), cumhuriyet tarihimizdeki yerli malları ve tutum haftasından biraz farklı bir içeriğe sahiptir.

Bu özel günün amacı;

Bireylerin bugünkü gelirlerinden bir kısmını harcamayıp, gelecekteki gereksinimleri için biriktirmesinin önemini vurgulamak ve bu birikimlerin başta para piyasaları olmak üzere finansal piyasalara fon sunumu olarak yönlendirmesini sağlamaktır.

Tasarruf etmek bilinçli bir karar ile gelen kontrol duygusudur.

Dünya Tasarruf Günü, halkın hem modern ekonomiler hem de bireyler için tasarrufların önemi konusundaki farkındalığını artırmak için yaratılan bir etkinliktir ve her yıl farklı bir mesajı olmaktadır.

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü 2019 teması:


“Savings give life a lift”
dir. “Tasarruf yaşama bir asansör verir” derken;

 “ Tasarruf Yaşamı Yükseltir “diye çevirmek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Bu yıl tasarruflarımız sayesinde başardığımız, hayatımızda daha iyi düzeye çıktığımız hikayelerimizi anlatmamız isteniyor.

Hepimizin bir kenara attığımız, eskilerin kefen parası dedikleri tasarruflarla atlattığımız zor zaman hikayeleri vardır mutlaka.

Bir tüketici temsilcisi olarak tüm alış-verişlerde ilk sormamız gereken şu olmalı derim:

İstek mi, İhtiyaç mı?

Tasarruf geliri (parayı) akılcı biçimde harcamak, geleceğe yönelik belirsizlik ve olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmaktan ibaret olarak tanımlamak yerine daha geniş bakılması yerinde olabilir.

 Tasarruf eğitiminde aynı zamanda ihtiyaç ve istek ayrımının yapılabilmesi öğretilip, yapay isteklerle israfa kaçmamak, deyim yerindeyse ;

Gelirin (paranın) tasarruf edilmesinin önündeki tüm engel ve kötü alışkanlıklara karşı çıkmanın ve bunlarla mücadelenin de anlatılması daha iyi olacağı düşünülebilir.

Gelir eşitsizliği ve yoksullaşma-borç sarmalına düşmeyecek bir tasarruf mantığıyla tüketim çılgını olmaktan kurtulmak için bir şans olarak bakabilir miyiz Dünya Tasarruf Gününe?

TASARRUF KONUSUNDA BİRKAÇ İPUCU

Nelerden ve Nasıl Tasarruf edilebilir?

Eğitimde, Kıyafette, Benzin/Ulaşımda, Temizlikte, Otel, restoran, kafe vb., İletişim/Haberleşmede, Enerji/Elektrik/Isınmada, E-Ticaret vb. alanlarda hepimiz tasarruf için çözümler geliştirebiliriz;

Daha az dışarıda daha çok evde yemek, toplu ulaşım araçlarını kullanmak, kısa mesafeleri yürümek, giysileri yıpranıncaya kadar kullanmak, özel ve çok pahalı okullar yerine, ihtiyaca göre özel derslerle çocukları desteklemek, sigara benzeri alışkanlıkları bırakmak, mevsiminde taze gıdalar tüketmek, teknolojik ürünlerin ihtiyaç ile ilişkili olmasına dikkat etmek vb.

Elektrik/Su/Doğalgaz/Yakıt faturalarımızda tasarrufu sağlamak üzere TÜSODER Enerji Komisyonu Başkanımız Elk. Yük. Müh. Bilgin AKBAL’ın birkaç tavsiyesini de paylaşmak isterim:

  • Kışın Sıcak tutan kalın giysiler giymek
  • Bina, çatı ve pencere yalıtımları yapmak, yapılmış olanlarda da belli periyotlarda kontroller yapmak
  • Kış aylarında binalarımızın giriş-çıkış kapılarını açık bırakmamak
  • Bina ısı kayıplarını azaltmak için kullanmadığımız oda ve alanlardaki radyatör vanaları kapatmak
  • Radyatörlerin üstü ve önleri ısıyı odaya ulaştırmaları için açık, arkaları ise yansıtıcılı olması
  • Kombilerimizin bakımları yaptırılarak doğalgaz verimli kullanmak
  • Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarımızın filtrelerini temizletmek ya da değiştirmek
  • Su musluk ve vanalarında kaçak olmaması ve gereksiz su sarfiyatından kaçınmak
  • Işığı yansıtacak açık renkli duvarlar, mobilyalar, perdeler, halılar tercih edilerek aydınlatma ihtiyacı azaltmak
  • Tasarruflu lambalar kullanmak (Akkor flamanlı ampullere göre 5 kat daha az enerji harcar)
  • Evde yaşayanların her biri ayrı ayrı odalara dağılıp ısı ve elektrik enerji sarfiyatına meydan vermemesi
  • Çalışma mekânlarında masa veya tezgâhlar üzerine direkt ışık veren iş lambaları kullanmak.
  • Fazla ışıklandırılmış alanlardaki lambaların sayıları azaltmak
  • Kullanılmadığında televizyon, video oyunu, bilgisayar, müzik seti gibi cihazların anahtarından bütün enerjisini kesmek
  • Gereksiz yanan lambaları kapatmak.
  • Bina giriş, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde küçük watt’lı ampul kullanmak
  • Çamaşır, Bulaşık, Ütü ve Fırın gibi elektrikli cihazları 22:00’den sonraki saatlerde çalıştırmak (Üç zamanlı tarifelerde faturalarda ciddi düşüş sağlar)
  • Aynı anda birden fazla yemek yapmak. Fırının kapağını sık sık açıp kapatmaktan ve uzun süre açık tutmaktan kaçınmak
  • Bulaşıkları elle yıkamak yerine makine tercih etmek. Bulaşık Makinesi elde yıkamaya göre daha tasarrufludur
  • Güneş enerjiniz varsa; çamaşır ve bulaşık makineleri sıcak suya bağlanırsa suyu ısıtmak için az enerji harcanır
  • Çamaşır ve Bulaşık makineleri tam dolu olarak çalıştırılmak
  • Kısa programlar hem zaman hem de para tasarrufu sağlar
  • Doğru kapasitede klima tercih etmek, klima çalışır konumdayken kapı ve pencereler açmamak
  • Ütü kullanırken, daha az enerji harcamak için kumaş türüne göre doğru ısı ayarı seçmek
  • Buzdolabı, dondurucu, ocak, fırın, ütü, saç kurutma, çamaşır ve bulaşık makineleri, televizyon, kasetçalar, elektrikli süpürge ve müzik seti gibi elektrikle çalışan cihazları, kılavuzuna uygun kullanmak
  • Buzdolabının gövdesi ile kapı arasındaki sızdırmazlığı sağlayan esnek plastik şeritlerin zaman zaman temizlenmesi ve bozulanların değiştirilmeli, buzdolabı ile duvar arasında en az 10 santim mesafe olması ve güneş alan yerlere, fırın ve radyatör yakınına konulmamasına dikkat etmek
  • Yeni alınacak elektrikli cihazlarda, enerji verimliliği yüksek cihazları seçmek. (Satış fiyatı yüksek olsa bile elektrik enerji sarfiyatı azalacağından zaman içinde daha ucuza gelecektir)

Kazanılması zor olan paramızı harcarken; sadece aile bütçemizi değil dünyanın kaynaklarını da tasarruflu kullanmaya özen göstermek;İstek ve ihtiyaç arasındaki farkı bilmek ve gelir durumumuz ne olursa olsun tasarruf etmenin yollarını bulmak üzere;

31 Mart Dünya Tasarruf Gününüzü kutluyorum

Dr. Deniz ÖNER

TÜSODER- Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı

 

Paylaş

Bir cevap yazın

*