Emlak Vergisi mükelleflerinin birinci taksit ödeme süresi Mayıs ayı sonunda bitiyor. 1 Mart itibari ile başlayan emlak vergi ödemelerini isteyenler tamamını ödeyebildiği gibi iki taksit şeklinde Mayıs ve Kasım aylarında da ödeyebiliyorlar. Peki bu süreç nasıl işliyor? Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, emlak vergisi konusunda merak edilenleri Yeni Şafak’a anlattı.
Emlak vergisi arsa değerleri her 4 yılda bir takdir komisyonlarınca yeniden belirleniyor. En son 2014 yılında belirlenmişti. Bunun yanı sıra her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttığını ve bu oranı Bakanlar Kurulu’nun iki katına kadar çıkarmaya yetkili olduğunu belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “Emlak Vergisi bu yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar yüzde 2,79 arttı. Emlak Vergisi Kanunu’na göre her yıl belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış yapılıyor. Bu çerçevede örneğin geçen yıl sahip olduğu gayrimenkul için 300 TL emlak vergisi ödeyen vatandaş bu yıl yüzde 2,79 artış ile 308,37 TL ödeyecek” dedi.
Zamanında ödemeyenlere gecikme faizi
Ödemesini süresi içinde ödemeyenlerin gecikme faizi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Kolçak, zamanında ödeme yapmayanlara aylık yüzde 1,40 emlak vergisi gecikme faizi uygulandığını açıkladı.
Kimler emlak vergisi ödemeyecek?
Emekliler, işsizler, ev hanımı ve engelliler sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutları için emlak vergisi ödemiyorlar. Hatice Kolçak bu muafiyetten faydalanabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerektiğini belirterek sözlerini sürdürdü;
“-Emekliler, işsiz ve ev hanımlarının emekli maaşları hariç, 29 bin lirayı aşan faiz, repo, fon kar payı, temettü gibi gelirinin olmaması lazım.
-Dükkân, arsa ve araziye sahip olmak sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmaya engel olacak bir durum değildir. Ancak gelir getirmemesi gerekiyor. Bunlardan gelir elde edenler muafiyetten faydalanamaz.
-Hisseli eve sahip olan emekli, işsiz veya ev hanımları emlak vergi muafiyetinden hisse miktarı kadar faydalanırlar. Ancak burada hisse miktarına değil evin bütün metrekaresinin brüt 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor.
-Emekli, işsiz, ev hanımlarının sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altındaki tek konutunun yanı sıra miktarına bakılmaksızın başka bir evde hissesi varsa sıfır oranlı emlak vergisinden bahsedemeyiz. Bu durumda hem hisse için hem de ev için emlak vergisi ödenir.
-Emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için evde oturma şartı bulunmamaktadır. Sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturan emekli, işsiz ve ev hanımları emlak vergi muafiyetinden yaralanabilir.
-Sürekli ikametgâh olarak kullanılmayan, yazlık niteliğinde ara sıra kullanılan evler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanmaz.
-Brüt 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olan engelliler gelirlerine bakılmaksızın sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilirler.”
Yanlış beyanda bulunan yandı
Maliye, gayrimenkulde alım satımların gerçek bedel üzerinden yapılmasını teşvik etmek için broşürler hazırladı. Maliye, gayrimenkullerin gerçek değerinden gösterilmesi, emlak vergisinde kaybın son bulması ve tapuda rayiç bedele son verilmesi konusunda önemli adımlar atıyor. Sabah’ın haberine göre, emlak şirketleri, belediyeler, bankalar tarafından belirlenen konut değerleri konusunda da standart getirilmesi hedefleniyor. Gelir İdaresi hazırladığı broşürle “risk almayın, gayrimenkulünüze hak ettiği değeri verin” çağrısı yaptı.
ALANA DA SATANA DA CEZA
Tapuda eksik konut bedeli ödeyenlere aradaki farkla beraber tapu harcının da dörtte biri kadar ceza kesiliyor. Gayrimenkulü hem alan hem de satandan harcın yüzde 25’i kadar vergi cezası alınıyor.
KAZANÇ İÇİN GELİR VERGİSİ ÖDEYİN
Gelir İdaresi’nce hazırlanan broşürde sorulara yanıt verildi: Gayrimenkulümü sattım, vergi ödemem gerekir mi? Elde ettiğiniz kazanç için Gelir Vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. Alım-satım için ödenen komisyon için nasıl bir belge almalıyım? Aracılardan ödenen komisyon tutarı için fatura alınması gerekiyor. Komisyon faturası düzenlemeyen kişileri en yakın vergi dairesine bildirin. Gayrimenkulün devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir? Harcın ölçüsü devir eden ve alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Banka kredisi ile alırsam, tapuda hangi değeri göstermek gerekiyor? Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ödenmesi durumunda bu şekilde ödenen tüm miktarın toplanması ve toplam üzerinden harç yatırılması gerekir.
ÜÇ ÖNEMLİ UYARI
Gayrimenkulünüzü nakit ya da banka kredisiyle de alsanız tapu işlemlerinde gerçek alım bedelini beyan ediniz. İnşaat şirketi, müteahhit ya da aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura almayı ihmal etmeyin. Eksik ödenen tapu harçlarının Maliye tarafından cezalı olarak tahsil edileceğini unutmayın.
Ödediklerinizi geri alabilirsiniz
Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak isteyenlerin bağlı olunan belediyeye ilgili muafiyet formunu doldurup vermesi gerektiğini söyleyen Kolçak, “Zamanında muafiyet formu vermemiş olanlar tahakkuk eden emlak vergi borçlarını sildirebilir veya farkında olmadan ödedikleri emlak vergilerini belediyeden iadesini talep edebilirler. Bunun için hem ilgili muafiyet formunu doldurup vermek hem de iadenin sağlanması için geriye dönük düzeltme dilekçesi vermek gerekir. İade geriye dönük 5 yılı kapsıyor” diye konuştu.
Sıfır binalara vergi avantajı
Bu yıl gayrimenkul alanların emlak vergisi ödemeyeceğini de açıklayan Kolçak, 2016 yılında gayrimenkul edinenlerin önümüzdeki yıl emlak vergisi ödemeye başlayacaklarını bildirdi. Hatice Kolçak bu yıl satın alınan gayrimenkul için belediyeye bildirim formunun yılsonuna kadar verilmesi gerektiğini söyledi.
İnşaatı yeni bitmiş sıfır gayrimenkul satın alanların ayrıca vergi avantajı bulunduğunu vurgulayan Kolçak, “Sıfır binalardan gayrimenkul satın alanlar ilk 5 yıl emlak vergisinin 1/4 kadar istisnadan faydalanabiliyor” dedi.
Belediye icra takibi yapıyor
Yasal olarak her gayrimenkul sahibinin ödemekle mükellef olduğu emlak vergisi ödenmediğinde gecikme cezası uygulandığını dile getiren Kolçak, tahsil edilemeyen emlak vergileri için belediyenin icra takibi yapacağını belirtti.
Gayrimenkul sahiplerinin yeni aldıkları taşınmazlar için bağlı oldukları belediyeye beyan vermemeleri durumunda vergi ziya-ı cezası ile karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Kolçak, bu nedenle gayrimenkul alımlarını beyan ile belediyeye bildirmek gerektiğini vurguladı.
Yeni düzenleme çok önemli
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik, işlerinin kötü gittiği zamanlarda geciken vergi ödemeleri için ‘faiz ve vade kolaylıkları’ getirileceğini açıklamıştı. Vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefin bazı avantajlara sahip olması ve bugüne kadar yasal yükümlülükleri yerine getirdiği için ödüllendirilmesinin önemli olduğunu dile getiren Hatice Kolçak “Böylece vergi borcunu takip etmeyen ödemesini yapmayanlar ile vergi borcuna sadık olanlar bu şekilde ayrılacaktır” diye konuştu.
Kolçak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Zamanında vergisini ödeyen, vergi borcuna sadık mükelleflerin devletin sağlayacağı bazı avantajlı durumlardan istifade etmesi hem mükellefe kendini iyi hissettirecek hem de vergi borcunu hiç ödemeyen, ya da vergi affını bekleyenlere karşı özendirici bir durum oluşturur. Nasıl ki zamanında ödenmeyen vergiler için ceza, faiz uygulanıyorsa, zamanında vergisini ödeyenlere de ödül niyetinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu şekilde vergi tahsilatı da kolaylaşabilir.”
Diğer haber kaynağı; http://www.yenisafak.com/ekonomi/binlerce-kisiye-vergi-mujdesi-2458914