TÜSODER Gıda Komisyon Üyesi Efeoğlu: “Dünya nüfusunun artışı ile birlikte günümüzün beslenmeyle ilgili en önemli sorunlarından biri gıdaların üretimden tüketim aşamasına gelene kadar insan sağlığına zarar verecek boyutlara ulaşmasıdır. İçinde çeşitli bileşenleri barındıran gıdalar insanların bedensel ihtiyaçlarını karşılarken birtakım olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.” dedi.
Gıda maddelerinde yapılan yeni araştırmalar alüminyum folyo gibi ağır metallerin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Konunun ciddi boyutlara ulaştığını belirtenlerden biri de Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyon Üyesi ve Uzman Diyetisyen Tuğba Efeoğlu oldu.
Alüminyum Folyo Kansere Davetiye Çıkarıyor
Uzun zaman zarfında alüminyuma duyulan güven sonucu bu maddenin uçak sanayinden mutfak gereçlerine birçok alanda kullanılmakta olduğunu belirten TÜSODER Gıda Komisyonu Üyesi Tuğba Efeoğlu: “Yeme içmeye dayalı birçok ürünün alüminyum kutularda saklanarak satılması bu güvenin bir göstergesiydi. Fakat yapılan yeni araştırmalar mutfaklarımızda ısıya dayanıklılığı sayesinde çok sık olarak kullandığımız alüminyum folyo ve kaplarında bulunan alüminyumun yüksek ısıya ve beklemeye maruz kalarak yiyeceklere geçtiğini göstermektedir. Alüminyumun ciddi anlamda vücutta zehirlenmesine yol açtığını söyleyebiliriz. Öyle ki başta kemik hastalıkları olmak üzere; anemi, zekâ geriliği ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
Tüketicilerin pratik çözümler olarak kullandıkları yöntemlerin zaman içerisinde biyobirikime neden olduğunu belirten TÜSODER yetkilisi Tuğba Efeoğlu, “Ağır metaller kısa vadede tehlikeli gibi görünmese de vücutta birikme süresine göre ciddi hastalıklara neden olur. Çünkü ağır metaller grubu biyobirikme eğilimlidirler. Bu da zamanla biyolojik bir organizmada bulunan kimyasalın doğadaki konsantrasyonuyla karşılaştığında artmasıdır. Tükettiğimiz alüminyum bir sonraki güne etkisini göstermese de, ilerleyen yaşlarımızda bir hastalık olarak karşımıza çıkabiliyor.” dedi.
Alüminyum Folyo Kullanımına Dikkat
Alüminyum folyo gibi kimyasalların gıda ürünlerinde kullanılmamasını hakkında açıklama yapan uzman diyetisyen Efeoğlu tüketicileri uyardı: “Alüminyum folyo ısıtma işlemlerinde kesinlikle tercih edilmemelidir. Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, yağlı kâğıtlar kullanılmalı. Zira çizilen alüminyum kaplardan ve ısınan alüminyum folyodan gıdalara alüminyum geçişi olmaktadır. Çok tuzlu, ıslak ya da asitli (yoğurtlu, limonlu) gıdaları alüminyum folyoya sarıp saklamamanızı öneririm.”