Üst üste Oyuncak Şırınga görünümünde çikolata nedenli boğulma sonucu hepimizi çok üzen çocuk ölümleri haberleri geliyor. Burada suçlu kim ya da ne?
Tüketicilerin en hassas olduğu ya da olması beklenen konuların başında haklı olarak gıda güvenliği gelmekte. Özellikle bebekleri olan, küçük çocuklu ailelerde bu durum bazen bir paranoyaya dönüşebilecek sınırda olabiliyor.
Çocuğun okulda, ev dışında olduğu, ailenin kontrolünde olmayan şartlarda;
Ambalajındaki oyuncak şekline, renkli, parlak görünüşüne, reklamlardaki albenisine, arkadaşlarının tavsiye ve özenmesine kapılıp tükettiği gıda ürünlerinde, sadece uzun süre sonra ortaya çıkabilecek obezite, diyabet benzeri riskler değil; ani olarak ortaya çıkan ve ölüme kadar varabilen risklerin olduğunu görebiliyoruz.
Gıdanın kendisi, içinde bulunduğu kabın yapıldığı malzeme, gıda görünümü verilmiş ürün, kabı oluşturan parçalar; tüketim miktarı, tüketim şekli gibi birçok faktörün Sağlık ve Güvenlik için göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Benzer durumların yaşanmaması adına bu ölümlerin sebepleri mutlaka araştırılmalı, ihmali olanlar varsa caydırıcı cezaları almaları için gereken yapılmalıdır.
Gıda mühendisleri bu olay özelinde gıdadan kaynaklı bir sağlık bir sorunu olmadığını belirtmektedirler. Söylendiği üzere şırınga şeklindeki oyuncağın kapağının yutulması ise;
Soluk borusuna herhangi bir cisim kaçma sonucu ölümlerin azaltılması için de tüm toplum olarak acil müdahale ve ilk yardım konusunu öğrenmek üzere daha hevesli olmamız gerektiği de aşikardır.
Ülkemiz tüketicileri korumak için özel kanuna sahip tek örnek. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un amacı;
“ Kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.”
Ticaret Bakanlığının Piyasa Gözetimi ve Denetimi sorumluluğu özellikle;
Deterjanlar, oyuncaklar, bazı kimyasal ürünler (dövme mürekkebi, temizleme ve yıkama ürünleri), çocuk bakım ürünleri, hazır giyim tekstil ve ayakkabı, dekoratif malzemeler, mobilyalar, el aletleri, aygıtlar, hobi ve spor ekipmanları, mutfak/pişirme gereçleri, çakmaklar, kırtasiye ürünleri, çocuk ekipmanları, gıda görünümlü ürünlerdeolmaktadır.
Gıda maddeleri, gıdalarla temas eden madde ve malzemeler, yem, gübreler, bitki koruma ürünleri, veterinerlikte kullanılan tıbbi ürünler, Tütün mamulleri ve etil alkol ise Tarım ve Orman Bakanlığı Sorumluluğu altındadır.
Millî Eğitim Bakanlığı okul kantinlerinde çocukların obezite gibi sağlığı açısından risk oluşturan şekerli ürünlerin satılmaması için denetlemeler yapmaktadır.
Burada hepsini sayamamakla birlikte tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Tüketicinin GÜVENSİZ ÜRÜN nedeniyle zarar görmemesi için görevleri ve sorumluluğu vardır.
Yine de tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmamız gerektiğini hatırlamakta fayda var.
Bize sunulan ürünlerle ilgili her türlü şüphemizde mutlaka ilgili kamu kurumlarına ulaşmalı, gereken şikayetleri yapmalı ve takipçisi olmalıyız.
Maddi zararlar açısından çok değersiz olan ancak can kaybı ile sonlanabilen her türlü ihmalin üzerine gitmeliyiz.
Gıda ile ilgili şikayetlerimizde Alo 174 ve Genel olarak tüm tüketici sorularımız için de Tüketici Danışma Hattı Alo 175 ‘i arayabiliriz.
Tüketici Sorunları Derneği-TÜSODER’e de [email protected] maruz kaldığınız sorunları yazabilirsiniz.
Dr. Deniz ÖNER
TÜSODER Genel Başkanı
kaynak: https://halkahaber.com/kose-yazisi/suclu-oyuncak-siringa-mi-icindeki-cikolata-mi-asiri-tuketim-mi/