RADYASYON YARALANMALARININ/HASARLARININ TIBBİ YÖNETİMİ

TÜSODER Genel Başkanı Radyobiyolog Dr. Deniz ÖNER tarafından IAEA, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun 2020 yılında yayımladığı “Radyasyon Yaralanmalarının Tıbbi Yönetimi,  Güvenlik Raporları Serisi No.101’in özeti;  Medikal Fizik Derneği’nin Katkılarıyla MedFiz@Online Ağustos-Eylül 2020 Sayı:28 ‘de yayınlanmıştır.

Bu yayın ile, 1998 yılında basılmış ve iyonlaştırıcı radyasyonun en sık gözlenen doğrudan sağlık etkileri olan lokal radyasyon yaralanmalarına özel dikkat çeken ve Dr. Deniz Öner tarafından “Radyasyon Hasarlarının Tanı ve Tedavisi” adıyla Türkçeye çevrilen ve 2004 yılında TAEK Teknik raporu olarak yayınlanan rapor güncellenmiştir.

Radyasyonla yaralanmaların tıbbi yönetimi hakkındaki bu rapor, son 20 yıl içindeki gelişmeler ışığında, nükleer veya radyolojik acil durumlara müdahale ve tıbbi hazırlık hakkında en güncel bilgileri içermektedir.

Raporun amacı;

 SAĞLIK UZMANLARINA, RADYASYON IŞINLANMALARINDAN ETKILENEN KIŞILERIN ACIL TANI VE TIBBI YÖNETIMI KONUSUNDA REHBERLIK SAĞLAMAKTIR.

Deneyimler, radyasyon acil durum yönetiminin tıp doktorları, hemşireler, biyologlar, radyasyondan korunma sorumluları, radyopatologlar , sağlık ve tıp fizikçileri de dahil olmak üzere kapsamlı bir sağlık uzmanları ekibini ilgilendirdiğini göstermiştir.

Bu rapor tüm vücut ve/veya bölgesel radyasyon yaralanmaları ile kontaminasyonların (dış ve iç) tıbbi yönetimi (tanı, değerlendirme, tedavisi) hakkında bilgi sağlar. Ayrıca, tıbbi hazırlık ve radyasyon acil durumlarına müdahale için rehberlik,  uzman görüşü sunar ve kriz yönetimini de içeren çok disiplinli bir yaklaşımı tartışmaktadır.

Paylaş

Bir cevap yazın

*