Otomotivde hız sınırı yaygınlaşabilir

Volvo’nun araçlarına 180 kilometre hız sınırı uygulaması “Kişilerin özgürlük ihlali olur mu?” sorusunu beraberinde getirdi. Sektöre yakın isimler ve hukukçular, Volvo’nun bu adımının diğer markalar tarafından da tercih edilebileceği görüşünde.

Teknolojinin gelişmesi otomotiv sanayiinde güvenlik yaklaşımlarının da geçmişe oranla çok daha iyi bir seviyeye yükselmesini sağladı. Çok farklı güvenlik donanımlarına rağmen trafikte ölümlü kazaların önüne geçilemedi.

Dünyanın çoğu yerinde yasak

Piyasanın pek de alışık olmadığı bu adım farklı soruları da beraberinde getirdi. Çok sayıda kullanıcı söz konusu gelişmenin ‘kişisel özgürlükleri’ kısıtlayıp kısıtlamadığı konusunda görüş belirtti.

İşin hukuki boyutu nasıl olacak?

Peki tüm bu anlattıklarımıza hukuk ne diyor? Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanvekili Avukat Rıdvan Yıldız, bu soruya yanıt vermeden önce trafikte hız sınırlarının çok tartışılan meselelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Olası risk, tehlike ve yoğunluklar değerlendirilerek trafikte yasal hız sınırları belirlendiğini kaydeden Yıldız’a göre bir otomobil üreticisinin hız sınırı belirlemesi ise pek alışık olmayan bir durum.

Müşteri bilerek bu aracı satın alacak

Avukat Rıdvan Yıldız, Volvo müşterilerinin şikayet edebileceği bir ortamın oluşmayacağına işaret ederek, bu kısıtlamanın açık bir şekilde belirterek müşteriye ürün satılmasının ana belirleyici olduğunu söyledi.

Söz konusu hız sınırlaması açıklanmasa ve tüketici tarafından bu durum bilinmeden araç satın alınırsa müşteri ‘ayıplı ürün’ kapsamında yasal haklarını kullanabilir hatırlatmasında bulunan Yıldız, Volvo örneğinde yasaları ihlal eden bir durum söz konusu olmadığını anlattı.

Yargı bireye istediği hızı yapma hakkı vermez

Avukat Yıldız’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise söz konusu markanın sektördeki konumu oluyor… Araç piyasasında rekabetin yoğun olduğunu anımsatan Yıldız, Volvo’nun tek başına hakim olduğu bir pazar olsaydı hız sınırı kararında belki bir dayatmadan söz edileceğini söyledi.

“Ancak Volvo’nun araç pazarının mutlak hakimi durumunda olmadığı düşünüldüğünde bu hız sınırını istemeyen tüketiciler Volvo ürünü tercih etmeyebilir” diyen Yıldız, şunları söyledi:

“Müşterinin ‘ben hız sınırı olmayan Volvo istiyorum’ gibi bir hukuki hakkının olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki trafik ve hız bireysel değerlendirilebilecek bir konu değil. Sürücü, yolcu, yaya herkesi ilgilendiren bir konuda can güvenliği açısından bir firmanın duyarlı davranmasının özgürlük ihlali olarak görüleceği kanaatinde değilim.

Volvo’nun bu adımı, tüm araçlar için yasal hız limiti getirilmesine de yol açabilir. Yani gelecekte olağan kullanım için üretilen araçlarda hız limiti yasal zorunluluk da olabilir. Ben limitsiz bir hızdansa yasal hız limitini daha muhtemel görüyorum.”

Haber Kaynağı: https://www.trthaber.com/haber/gundem/otomotivde-hiz-siniri-yayginlasabilir-573105.html

Paylaş

Bir cevap yazın

*