Velilerin aklını kurcalayan soru: Yine uzaktan eğitim olursa özel okullar ücret iadesi yapar mı?

Avukat Yağız Gündoğdu, uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerine geçmeyeceğini iddia ederek, velilere para iadesi için izleyecekleri yolu anlattı. Özel okul sahibi Yasemin Pakkan ise sözleşmeye ücret iadesinin eklenmesinin kabul edilmeyeceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklama doğrultusunda 2020 – 2021 eğitim yılı 31 Ağustos 2020’de başlayacak.

Okulların yeniden açılacağı tarih yaklaşırken merak edilen soru salgının devam etmesi ya da ikinci dalganın yaşanması halinde yeniden uzaktan eğitime geçilip geçilmeyeceği.

Bu soru en çok çocuklarını özel okullarda okutan velilerin aklını kurcalıyor.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi olan Avukat Yağız Gündoğdu, son günlerde çocukları özel okullarda eğitim gören ya da çocuğunu özel okula vermeyi düşünen velilerden sıklıkla uzaktan eğitim halinde paralarının bir kısmını geri alıp alamayacakları yönünde sorular aldıklarını kaydetti.

“Uzaktan eğitim örgün eğitimin yerini tutmaz”

Yağız, uzaktan eğitimin örgün eğitimin yerini tutmayacağını bu nedenle özel okullar ile veliler arasında yapılan sözleşmelere uzaktan eğitim durumunda alınan ücretin bir miktarının iade edilmesi yönünde bir ibare eklenmesi gerektiğini ancak hiçbir özel okulun da şimdilik buna yanaşmayacağını söyledi.

Para iadesi için izlenebilecek yollar

Yağız, velileri bütün ücreti daha kayıt aşamasında peşin ödeyenler, bir miktar peşinat verip geri kalanı sonra ödeyecekler ve son olarak da senetle taksit yapacaklar olarak üç kategoriye ayırarak her biri için şu tavsiyelerde bulundu:

Peşin ödeyenler baktılar Eylül’de okul uzaktan eğitime geçti. O zaman okula ihtar çekip karşılıklı anlaşma ile belirlenen miktarda ücretin iadesini isteyebilir. Yerine getirilmemesi halinde miktarına göre önce Tüketici Hakem Heyeti’ne veya Tüketici Hakem Heyeti’ne giderek ücret iadesi isteyebilir.

İkinci grupta olanlar yani peşinat verenler de ihtar çekerek kalan borcundan bir miktar düşülmesini talep edebilir ve bunun kabulü için yine miktarına göre Tüketici Hakem Heyeti’ne veya mahkemesine gidebilir. Muhtemelen dava açarlarsa kazanacaklardır.

Senetle borçlanmada para iadesi kolay değil

Gündoğdu, üçüncü grupta olan senetle taksit yaptıranlarının durumunun daha farklı ve zor olduğunu belirterek, gerekçesini şöyle anlattı:

Senet borcu asıl borçtan bağımsızdır. Senet sebebe bağlı değildir ayrıca borç ilişkisi oluşturur. Senedin dayandığı hukuki ilişkinin ortadan kalktığı bir davayla veya bir tüketici hakem heyetiyle ileri sürülmeli.  Eğer özel okula bu durumda çekilecek ihtara rağmen seneti geri vermek istemiyorsa bu sefer iş daha zor. Senetin borcunun olmadığı mahkeme nezdinde ispatlanmalı ki o senet hükümsüz hale gelsin. Aksi durumda ben okula gitmek istemiyorum bana bedel iadesi yapın gibi talepler senet borcunu ortadan kaldırmaz. Senet icra takibine konulduğu itiraz takibi durdurmaz. Senetin ayrı bir özelliği olduğu için senedin geri alınması zor.

“Senetle taksit yerine kredi kartına taksit yapın”

Gündoğdu, bundan dolayı çocuklarını özel okullara kayıt yaptıracak velilerin senetle taksit yerine kredi kartına taksit yaptırmaları tavsiyesinde bulunarak, “Kredi kartlarından mail order şeklinde taksit ya da tümden çekim sonra kalan aylara taksit şeklinde yaparlarsa iadesi daha kolay olur. Senetten daha mantıklı bir yoldur. Senet kıymetli evraktır, senedin iadesinin sıkıntısı vardır” dedi.

“Bazı özel okullarda ücret talepleri olduğunu duyduk”

Özel Pakkan Okulları Kurucusu Yasemin Pakkan, uzaktan eğitim sürecinde bazı okullarda velilerden ücret iadesi taleplerini duyduklarını belirterek, “Uzaktan eğitim adı altında sadece video çekip, başka bir şey yapmazsan olmaz, sonra bu tür taleplerle karşılaşırsın” diyerek sözlerine başladı ve devamında şöyle konuştu:

Biz böyle bir taleple karşılaşmadık. Çünkü sabah 09.00’dan öğlen 15.20’ye kadar sanki okuldaymış gibi canlı bir uzaktan eğitim yaptık. Teneffüslerimiz oldu. Kamera hiç kapalı kalmadı. Kamerası açık olmayan öğrenci yok sayıldı. Öğretmen kamera ile evin içine girdi. Verilen eğitimi ve çabayı görünce kimse para iadesi gibi bir talepte bulunmadı.

“İtirazların önünü kesmek için uzaktan eğitim mükemmel yapılmalı”

Uzaktan eğitimin geçmişten beri uygulandığını kaydeden Pakkan, şöyle konuştu:

Yeni kayıt döneminde de bazı okullarda velilerin uzaktan eğitim olacaksa ‘Devlet okuluna veririm’ dediklerini duyuyoruz.  Burada en büyük görev okullara düşüyor.  Bu işi mükemmel yapıp öğrenci ile öğretmeni sanki bir sınıf ortamında olduğu gibi buluşturarak bu tip itirazların önünü kapamalısın.

“Sözleşmeye ücret iadesi ibaresinin eklenmesi kabul edilmez”

Özel okulların uzaktan eğitim halinde sözleşmeye ücret iadesi ibaresini eklemeyi kabul etmeyeceğini belirten Pakkan, sözlerini şöyle tamamladı:

Böyle bir şey olmaz. Çünkü uzaktan eğitim durumunda da öğretmenler çalışmaya devam ediyor dolayısıyla maaşlarını alıyor. Giderler devam ettiğinden okul maliyeti nasıl karşılaşacak. Kimse böyle bir şartı kabul etmez.

haber kaynağı: https://indyturk.com/node/209486/haber/velilerin-aklını-kurcalayan-soru-yine-uzaktan-eğitim-olursa-özel-okullar-ücret#.XwguzoHKZxU.twitter

Paylaş

Bir cevap yazın

*