4.5G’nin sabit internette adil kullanım kotasını zorlaması bekleniyor. Artan hız, mobil cihazlardan kablosuz internetle film, dizi ve oyun indirme oranlarını patlatacak. İnternet servis sağlayıcıların yeni düzenlemelere gitmesi gerekecek.
4.5G teknolojisiyle beraber internette ‘adil kullanım kotası (AKK)’ şikayetlerinin artması bekleniyor. 2012 yılında getirilen bu uygulamayla satın aldıkları internet paketinin hızını dolduranların internet hızları ay sonuna kadar 3 megabit saniyeye düşürülüyor. Nisan ayında hizmete girecek olan 4.5G’nin getireceği yüksek hızın, kablosuz internet üzerinden mobil cihazlardan film, dizi, Oyun indirme oranını artırması ve sabit kotaları çabuk tüketmesi bekleniyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, son dönemde adil kullanım kotasıyla ilgili şikayetlerde artış olduğunu belirterek, ayrıca 4.5G’nin hizmete girmesiyle kablosuz internet üzerinden çok hızlı şekilde mobil veri tüketiminin şikayetleri artıracağına dikkat çekti.
Dosya boyutu değişti
Ateş, internet servis sağlayıcılarının sınırsız, kotasız adı altında taahhüt edilen hız limitlerinin 4.5G’nin başlamasıyla daha fazla sorun olacağını kaydederek, mobil internet paketleri bitince Wi-Fi üzerinden sabit internet hatları kullanımının artacağı ve AKK’nin daha hızlı tükeneceğini vurguladı.
Günümüz teknoloji dünyasında kota uygulamasının değerini yitirdiğini ve ileri seviye kullanıcıları da olumsuz etkilediğini dile getiren Kerem Ateş, “Ayrıca birçok güncellemenin boyutunun yüksekliği daha ayın başında kotanın dolmasını kaçınılmaz hale getirdi. Bununla beraber internet servis sağlayıcıları, yüksek hızda sattıkları hizmete kendilerince belirledikleri kota sonrası düşük hızda hizmet verdikleri halde taahhüt edilen hızda hizmet verilircesine faturalandırıyor. Birçok tüketici adil kullanım kotasından habersiz ve bilinçsizce sözleşmeleri imzalıyor. Daha ayın ilk günleri ya da haftalarında düşük hızda internet hizmeti almak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.
İndirme oranı artacak
Ateş, sağlayıcıların AKK ile internetin kontrolsüz ve kötüye kullanımının önüne geçileceğini düşündüklerini belirterek, “Ama kötüye kullanım engellenmiş değil yavaşlatılmış oluyor” dedi.
Serbest Telekomonikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu da, 4.5G’nin veri indirme hızlarını 10 kat artıracağını belirterek, “Adil kullanım kotası sürekli film indirilmesin diye oluşturuldu. 4.5G’yle hızlar artınca adil kullanım kotasına takılan daha fazla olacak” dedi.
‘Suistimal edenler de var’
Tüm İnternet Derneği (TİD) Üyesi Gökhan Ahi ise, kotanın sınırsız internet parası ödeyenler için haksız olduğunu belirterek, “Ancak bu durumu kullanan ve sömürenler de var. İllegal bir şekilde devamlı film indirerek suistimal edenler bulunuyor. Bu tarz kişiler nedeniyle ağdaki verimlilik düşüyor” ifadesini kullandı.
Kotayı aşınca hız düşüyor
– Adil Kullanım Kotası-AKK, internet servis sağlayıcıları tarafından belirlenen kotasız/limitsiz internete getirilen kota olarak tanımlanıyor.
– Abone bu belirlenen kotayı aştıktan sonra bağlantı hızı ay sonuna kadar düşük bir hıza sabitleniyor. Böylece çok hızlı internet almaya başladığınız andan itibaren 30 gün içinde belirlenen kotaya ulaştığınızda hızınız otomatik olarak düşüyor.
– İnternet servis sağlayıcıları, AKK ile internetin kontrolsüz ve kötüye kullanımının önüne geçileceğini düşünüyor.
– Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2013 tarihinde tarife paketlerini güncelledi. Adil Kullanım Kotası değerlerinde artış yaptı. Buna göre 16 ve 24 Megabit/Sn’ye kadar hızda AKK 75 GB’ye, 35 Megabit/Sn’ye kadar hızda limitsiz pakette AKK seviyesi 100 GB’ye çıkarıldı.
Haberin diğer kaynağı; http://www.milliyet.com.tr/internet-kotasi-hic-adil-/ekonomi/detay/2129604/default.htm