Gölge Bankacılık Kabusunuz Olmasın

TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu “Bu tür işlemler ülkemizde suç sayılıyor. O nedenle tüketiciler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan lisans sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara mesafeli durmalıdır” uyarısında bulundu. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “gölge bankacılık” işlemlerinin Türkiye ‘de suç sayıldığını belirterek, “O nedenle tüketiciler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) lisans sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara mesafeli durmalıdır” dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonunun (IMF) yayımladığı Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda gölge bankacılığın küresel gelişimi ve riskleriyle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hızla geliştiğine dair tespitlerin yer aldığını söyledi.

Türkiye’de yasaklanmasına rağmen resmi bankalar gibi borç alıp veren, yatırımlar yapan ancak bankacılık sistemine ilişkin düzenlemelere tabi bulunmayan finansal kuruluşların faaliyetlerinin “gölge bankacılık” olarak adlandırıldığını ifade eden Ağaoğlu, tüketicileri bu tür finansal işlemlere yönelmemeleri konusunda uyardı.
Ağaoğlu, Türk bankacılık sistemi dışında olmalarından ötürü vergi ve karşılık ayırma gibi birtakım yükümlülükleri bulunmayan kuruluşlarca gerçekleştirilen finansal işlerde düşük maliyet avantajının gölge bankacılığı cazip kıldığına dikkati çekerek, “Bu tür işlemler ülkemizde suç sayılıyor. O nedenle tüketiciler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan lisans sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara mesafeli durmalıdır” ifadesini kullandı.

GÖLGE BANKACILIK CİDDİ RİSK TAŞIYOR

Türk finans sektöründe “gölge bankacılık” diye bir yapı bulunmadığını vurgulayan Ağaoğlu, bu tür kuruluşların kişilerden ve diğer bankalardan aldıkları mevduatları, daha yüksek faizli kredilere dönüştürerek kar sağladıklarını ancak yaptıkları işlemler yasa dışı olduğundan bunun ciddi riskleri de beraberinde taşıdığını kaydetti.

Ağaoğlu, banka kredisi veya kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan kişilerin bu kuruluşların hedefinde olduğuna işaret ederek, tüketicilerin borçları kapatıldıktan sonra kendi faizleri de eklenerek yeniden borçlandırıldığını söyledi.

Tüketici Kanunu’yla tüketicilerin yabancı para birimiyle borçlanmasının yasaklandığını anımsatan Ağaoğlu, “Buna rağmen Türkiye’de faaliyet izni olan bazı yabancı bankalar, müşterilerini yurt dışındaki kendi merkezlerine yönlendirerek, sanki bu işlem ülke dışında yapılmış gibi gösteriyor” diye konuştu.

Ağaoğlu, tüketicilerin içinde bulunduğu finansal sıkıntıdan kurtulmak isterken çok daha büyük sıkıntılara düşme ihtimalinin yüksek olduğu bilgisini vererek, şu uyarılarda bulundu:
“Tüketicilerin büyük bölümü finansal işlemler konusunda bilgisiz, hatta okur-yazar seviyesinde bile olmadığından her an dolandırılma ve mağdur edilme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. O nedenle tasarrufunu değerlendirmek isteyen veya borcunu ödeme güçlüğü çeken vatandaşlarımız, BDDK’dan lisanslı olmayan finansal kuruluşlardan uzak durmalıdır.” AA

Paylaş