Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, “Kurban Bayramı öncesi et fiyatları, bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmedi. Bu söylemler tamamen spekülatif” dedi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmediğine dikkati çekerek, bu söylemlerin tamamen spekülatif olduğunu söyledi.
Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram öncesi üreticiden çıkış et fiyatlarının aşırı yükseldiği iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti.
Piyasadaki söylentilere değinen Tunç, “Bugünlerde kırmızı et fiyatları sürekli gündemde tutuluyor ve çok yükselmiş gibi gösteriliyor. Bunlar, kurbanı fırsat bilerek et ithalatını isteyenlerin bir oyunu. Kurban Bayramı öncesi et fiyatları bazı kesimlerin belirttiği gibi çok yükselmedi. Bu söylemler tamamen spekülatif. 2010 yılında dana karkas kilogram kesim fiyatı 18,5 liraydı, bugün ise 25-26 lira arasında. Ülkemizde yüzde 7-8 enflasyonla bu rakamlara ulaşması çok doğal” dedi.
“Bela okuyan tüketiciler var”
Tüketicilerden gelen maillere üzüldüğünü dile getiren Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize bela okuyanlar bile var. ‘Allah belanızı versin, gözünüze dizine dursun, haram olsun, 900 lira asgari ücr et alıyorum’ diyenler var. Bunun sebebi bizler değiliz. Bunun sebebi spekülatörlerdir,et ithalatını isteyenlerdir. Bazıları üreticimizi küstürmek ve ülkeyi ithalata bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Ülke olarak, ürettiğimiz zaman varız. Küçük üreticinin üretmekten başka çaresi yok. Üretmese büyükşehirlere göç edecek tüketici olacak. Bilinçli yapılan bir oyun. Bu oyuna vatandaşı da çekerek, bir algı oluşturulmaya, et fiyatı çok pahalı gibi gösterilmeye çalışılıyor.”
Karkas kesim fiyatlarının ortada olduğunu ifade eden Tunç, “Geçen yılla çok büyük bir fark yok. Geçen yıl ile bu yıl kurbanlık fiyatları arasında hiç fark oluşmaz. Kurban keseceklerin acele etmemesini istiyorum. Elimizdeki küçükbaş varlığı ciddi biçimde yeterli. Herkes küçükbaş kessin. Kurbanlık olabilecek 40 milyon küçükbaş hayvanımız var. 3 Kurban Bayramında hiç dana kesmesek koyun kessek yine de bize yeter ve fiyatlar da olduğu yerde kalır” ifadelerini kullandı.
“Kurbanlık fiyatları pahalı değil”
Hayvancılığın yoğun yapıldığı Balıkesir’in Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu da kurbanlıkların söylendiği gibi pahalı olmadığını aktardı.
Ortak kesilecek bir dana için hisse başına bin 100 lira düştüğünü anlatan Sarıoğlu, “Kişi başına 25-30 kilogram et oluyor. Bu da kasaplardaki fiyatlardan düşük hatta hayvan fiyatları biraz da çekilmeye başladı. Üretici hayvanını kurbana saklayınca et fiyatları kasapta biraz yükseldi. Kurbanlık fiyatları geçen yılla aynı. Biz de fiyatlar artmasın istiyoruz yükseldikçe bizim işlerimiz de bozuluyor” ifadelerini kullandı.
“Meraları güçlendirirsek spekülasyon yapılması imkansız olur”
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Gıda Komisyonu Başkanı Can Demir ise her yıl Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının yükselmesine ilişkin aynı konunun gündeme geldiğini hatırlattı.
Piyasada arz talep dengesinin olumsuz ilerlediği ve bu durumun ithalat isteyen spekülatörlerin işine yaradığını görüşünü savunan Demir, “Hayvancılıkla ilgili altyapıyı sağlam tutarsak kimse spekülasyon yapamaz. Bunun için hayvancılıkla teşvikleri doğru verirsek, meraları güçlendirirsek spekülasyon yapılması imkansız olur” dedi.
Diğer Kaynaklar;
http://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/572855–et-fiyatlari-cok-yukseldi-soylemleri-spekulatif