Civa Zehirlenmeleri

Ankara’da bir lisede termometre tüplerinin kırılması sonucu civa dökülmesi nedeniyle zehirlenen 17 öğrenci ve 8 okul çalışanı hastaneye kaldırıldı.

Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metal olan civa, kolayca buharlaşabilir. Buharı renksiz ve kokusuz olduğundan varlığı fark edilmez.  Zehirlenme de daha çok metalik civa (Hg) buharının solunması sonucu olur. Civa organizmada metabolizma devamlılığını sağlayan enzim etkinliğini bozar, hücre ölümüne neden olur.

Ani zehirlenme belirtileri; Metalik civa buharı akciğerlerden kolayca emilerek beyne ulaşır. Aşırı sinirlilik, unutkanlık, güçsüzlük ve görme bozuklukları gibi merkezi sinir sistemi belirtileri gelişir. Başlangıçta ateş, baş ve kas ağrısı, ağız ve boğazda yanma, ağızda metal tadı, bulantı, kusma, ishal ve karın kramplarıdır.

Özellikle civayla ilgili yerlerde çalışan işçiler ve kirli denizlerden tutulan midyeleri devamlı yiyenler risk grubu arasındadır. Civa, termometreler, barometreler ve floresan lambalarda kullanılır. Diş dolgu amalgamlarında da kullanılır.

Fatih KÜÇÜKUYSAL

Kimyager

Paylaş

Bir cevap yazın

*