Klor Gazı Zehirlenmeleri

HABER

KIRIKKALE’de, 650 mevcutlu bir ortaokulda, dökülen çamaşır suyu ve tuz ruhunun karışımından olumsuz etkilenen öğrenciler, hastaneye kaldırıldı.

Temizlik maddelerinden tuz ruhu olarak bilinen kimyasalın içinde güçlü bir asit olan hidroklorik asit bulunur. Tuvalet temizliğinde ve çamaşır ağartmada kullanılan çamaşır suyu olarak bilinen hipoklorit kimyasalının içinde ise aktif hale geçebilen klor bulunur. Bu iki kimyasal karıştırılmamalıdır. Aşağıdaki denkleme göre çıkardığı klor gazı buharı gözleri akciğerleri tahriş eder. Uzun süre solunduğunda zehir etkisi de gösterir.

NaClO  + 2HCl   —>   Cl2   +   H2O   +   NaCl

Kelt kökenli İngiliz Sir Humphry Davy (1778-1829), hem fizikçi hem de kimyacı olarak kimyasal bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırıyor ve elementleri saf olarak elde ediyordu. Potasyum, sodyum, baryum, stronsiyum ve kalsiyum gibi birçok element adını kendi vermişti. Scheele’nin bulmuş olduğu ancak adlandıramadığı gazın keşfini, kimyager kardeşi John Davy ile 1810 yılında Britanya’da (İngiltere) Penzance şehrinde yapıyorlardı. Zehirli bu gaza Yunanca’da “yeşilimsi sarı” anlamına gelen klor (klorin) adını verdiler.

Fatih KÜÇÜKUYSAL

Kimyager

Paylaş

Bir cevap yazın

*