Kira Stopajını Kim Öder?

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “kira stopajını kim öder?” sorusuna cevap verdi.

Herkesin kafası karışmasın şimdi. Stopaj mesken olarak kullanılan gayrimenkullerde uygulanmaz. Uygulama alanı işyerleridir. Çünkü ticari faaliyeti bulunan şahıs ya da kuruma kiraya verdiğiniz ofis, dükkan ve benzeri yerler için kiracının vergi dairesine ödemek zorunda olduğu stopaj vardır.

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “kira stopajını kim öder?” sorusuna cevap verdi.

“Her yıl kira geliri beyanı veren mal sahibi, kiracı tarafından ödenmesi mecburi olan stopaj bedelini vergisinden düşebilir” diyen TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak konuya ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti:

Kira Sözleşmesi yapılırken işyeri sahibi ve kiracı açık bir şekilde konuşmamışlar ise  stopaj konusunda sorun yaşanabiliyor. İşyeri sahibi kira rakamını genelde net olarak eline geçeceğini düşünür ancak bunu kira sözleşmesine yazmaz ise kontratta yazılı rakam brüt olarak kiracı tarafından kabul edilebilir. Yazılı rakamın üzerinden kiracı her ay yüzde 20 stopaj ödeyeceği için söz konusu kira rakamının net mi yoksa brüt mü yazıldığına dikkat etmek gerekiyor. Kirasını eline net geçmesini isteyen işyeri sahibi mutlaka kira sözleşmesine “Net” ibaresini yazmalı aksi halde rakam brüt kabul edilir ve yüzde 20 kesinti yapılarak işyeri sahibine ödenir.

Her yıl kira geliri beyanı veren mal sahibi, kiracı tarafından ödenmesi mecburi olan stopaj bedelini vergisinden düşebilir. Beyan dönemi geldiğinde kiracısının ödemediği stopajlardan kendisinin sorumlu olduğunu düşünen mal sahiplerinin hiç bir sorumluluğu olmadığı gibi stopaj ödenmemiş olsa bile kira geliri beyanında indirilebilir.

Ticari faaliyeti olan işyeri kiracısı her ay ödediği kira rakamı üzerinden yüzde 20 stopajı vergi dairesine bildirmek ve ödemekle mükelleftir.Burada ödeme sorumluluğu tamamen kiracıya aittir. Ödenmeyen stopaj kiracıya vergi dairesi tarafından borç yazılır ve daha sonra ödeme emri ile kiracıdan ödenmesi istenir.

Hatice Kolçak açıklamasında “Özellikle kira beyanı dönemi mal sahipleri stopaj ödemeleri konusunda tereddüt yaşıyorlar kiracı ödememiş ben mi ödeyeceğim ya da ödenmemiş stopajı kira geliri beyanımda gösterebilirmiyim diye sorarlar. Mal sahiplerini tereddüte düşüren işyeri kira stopajından Gelir Vergisi Kanunu’na göre (98-94) kiracı sorumludur. Ödeme yapılmamış olsa bile borç kiracıya çıkarılır. Bu nedenle işyeri sahiplerinin bu konuda sorumluluğu yoktur.” ifadelerini kullandı.

Paylaş