Bankaları eleştirirken ölçüyü kaçırmak, “itibarı zedeleme suçu”ndan mahkumiyet getirebilir

Bankacılık en çok tüketici şikayeti alan sektörlerin başında geliyor. Ancak bankaların itibarını korumak amacıyla kamuoyunda az bilinen “Bankanın itibarını zedeleme suçu” var. Bankaları eleştirirken ölçüyü kaçıranlar üç yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2020 / 7048 sayılı kararında şube müdürü olarak görev yaparken, banka tarafından işine son verilmesinden sonra “lucas burcashvili” rumuzlu sosyal medya hesabından bankada yaşanan olayları dile getiren paylaşımlar yapan sanığa verilen cezayı bozdu.

Bozma gerekçesi olarak da yapılan paylaşımların incelenmesinde sanığın direk olarak bankayı hedef almaması, daha çok üst düzey personeli hicveden, eleştirel paylaşımlarda bulunması gösterildi.

Eleştiri yapayım derken hapis ve tazminat cezasına mahkum olmayın

Bankalar insanlarla birebir ve sürekli muhatap olmalarından dolayı en çok tüketici şikayeti alan sektörlerin başında geliyor.

Birçok kişi, sosyal medyayı bir şikayet mercii olarak gördüğünden eleştirilerini de çoğu zaman burası üzerinden yapıyor.

Ancak bu bazen çözüm getirse bile eleştirilerinde zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek hukuki sınırlar aşanlar ceza ve tazminatla karşı karşıya kalabiliyor.

“Bankanın itibarını zedeleyecek haber yaymak suç”

TÜSODER Hukuk Komisyonu üyesi ve sosyal medya hukuku uzmanı Avukat Rıdvan Yıldız, özellikle bankalar konusunda kamuoyunda çok bilinmeyen “bankanın itibarını zedeleme suçu” olduğunu belirtti.

Yıldız, Bankacılık Kanunu’nun 74. Maddesi’nde bir bankanın itibarını zedeleyecek şekilde asılsız haber yapılamayacağının belirtildiğini kaydederek, “Buna aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır” hükmü olduğunu kaydetti.

“Bilinçli yayılan asılsız haberlerden dolayı böyle bir düzenleme geldi”

Yıldız, bu noktada özellikle sosyal medya kullanıcılarının dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, söz konusu düzenlemenin sanki bankalara verilmiş bir dokunulmazlık hakkı gibi görülse bile bu düzenlemenin geçmişte bankaları batırmak amacıyla yapılan bilinçli, asılsız haberler ile ülke ekonomisine ciddi zararlar verilmesi üzerine alındığını vurguladı.

“Sektöre eleştiri suç değil ama bir bankayı hedef alan yayın suç”

Yıldız, genel olarak banka sektörünü eleştirmenin suç olmamakla birlikte bir bankaya yönelik olumsuz  yayının suç kapsamında değerlendirilebildiğine dikkat çekerek, insanları eleştirirken hukuka uygun davranmaları noktasında uyardı.

haber kaynağı: https://indyturk.com/node/212646/haber/bankaları-eleştirirken-ölçüyü-kaçırmak-itibarı-zedeleme-suçundan-mahkumiyet#.XxFibYAzlqE.twitter 

Paylaş

Bir cevap yazın

*