”Zehirli gazdan rüzgarın tersi yönünde hızla uzaklaşın”

TÜSODER Sağlık ve Gıda İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öner, “Kimyasal ajanların bazıları kokusuz veya tatsız olabilir, bu nedenle fark edilmeleri oldukça zordur. Bu maddelerden bazıları birkaç dakika içinde etki ederken, bazılarının etkisi 2-48 saat arasında ortaya çıkabilir. Olağan dışı ya da şüpheli bir durumun farkına varıldığında oradan rüzgarın tersi yönde hızla uzaklaşılmalıdır” dedi.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Sağlık ve Gıda İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Radyasyon Güvenliği Uzmanı Deniz Öner, Irak Musul’un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazlarla ilgili, “Olağan dışı ya da şüpheli bir durumun farkına varıldığında rüzgarın tersi yönde hızla uzaklaşılmalıdır.” dedi.

Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul’da kentin güneyinde bulunan Mişrak Kükürt Tesisi’nin terör örgütü IŞİD tarafından ateşe verilmesinin birçok insanın ciddi anlamda sağlığını etkileyecek bir çevre felaketine dönüşme yolunda olduğunu söyledi.

Ortaya çıkan zehirli gazın rüzgar nedeniyle Türkiye sınırına kadar ulaştığının belirtildiğine dikkati çeken Öner, bu durumda zararı en düşük seviyede tutmak ve özellikle çocuk, yaşlı ve hamileler gibi özel önem gerektiren grupları korumak için alınabilecek basit tedbirler bulunduğunu kaydetti.

Öner, zehirli gazların solunduğunda, temas edildiğinde canlılarda ciddi hasara ve ölüme yol açtığını, aşındırıcı, tahriş edici, duyarlılık arttırıcı ve kanserojen olabileceğini vurguladı.

“KİMYASAL AJANLARIN BAZILARI KOKUSUZ VEYA TATSIZ OLABİLİR”

Öner, rüzgar hızı, sıcaklık, nem ve uçuculuk gibi birçok faktörün kimyasal maddelerin ortamdaki yoğunluğuna etki edeceğine vurgu yaparak, her ne şekilde olursa olsun atmosfere yayılan gaz, sıvı veya tozların, hava hareketleriyle uzağa taşınabildiğini bildirdi.

Bu gazların havadaki nem ve su buharıyla asit yağmurları olarak yeryüzüne indiğini ve zarar gören bitki örtüsü, içme suyu kaynakları gibi yollarla dolaylı olarak da insana zarar verebileceğini aktaran Öner, “Kimyasal ajanların bazıları kokusuz veya tatsız olabilir, bu nedenle fark edilmeleri oldukça zordur. Bu maddelerden bazıları birkaç dakika içinde etki ederken, bazılarının etkisi 2-48 saat arasında ortaya çıkabilir.” ifadelerini kullandı.

Öner, olağan dışı ya da şüpheli bir durumun farkına varıldığında rüzgarın tersi yönde hızla uzaklaşılması gerektiğini söyledi.

Mendil ya da bir kumaş parçası kullanarak nefes alınmasını önerdiklerini belirten Öner, sağlık problemlerini en aza indirmek için kimyasal tehdide maruz kaldıktan sonra birkaç dakika içinde arındırma yapılması gerektiğini vurguladı. Öner, kimyasal ajandan etkilenen bir kişinin en kısa zamanda tıbbi yardım alması önerisinde bulundu.

Öner, kimyasal ajana maruz kalmış birinin arınmasına yardım ederken son derece dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bulaşma ihtimali olduğu için bütün giysiler ve ayakkabılar çıkarılmalıdır. Baş üstünden çıkarılması gereken giysilerin, yüzüne temas etmesini engellemek için keserek ve dışa doğru katlayarak çıkarılmalıdır. Gözlükler ve lensler çıkarılmalı. Çıkarılan giysiler plastik poşet içerisine konarak, ağzını kapatıp sonrasında yetkililere vermek üzere yaşam alanının dışında tutulmalıdır. Ellerin bol su ve sabunla yıkanması, gözlerin bol su ile temizlenmesi, yüzün ve saçların sabunla yıkanıp bol su ile durulanması gerekir.”

Haber Kaynağı: http://www.ulusalkanal.com.tr/m/?id=126403

Paylaş

Bir cevap yazın

*