Her yılbaşı kutlamasında olduğu gibi bu yıl da yılbaşı gecesi bazı vatandaşlarımızın içkinin dozunu kaçıracağını söyleyen Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Gıda Komisyonu Başkanı Dr. Can Demir sahte içki konusunda tüketicileri uyardı.
Tüketicimin arttığı böyle günlerde sahte içki imalatçıların fazla mesai yaptığına dikkat çeken Demir, “Gönül isterki, bu sene yılbaşı gecesi içki içmeden kutlamalar yapılsın. Sevdiğiniz en güzel müzikler eşliğinde eğlenilsin. Yiyecek ve içecek olarak da, bir geceliğine de olsa,Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının izlenebilirlik logolu etiketi bulunan organiksertifikalı ürünlerden, başta mevsime uygun meyveler, sebzeler, süt, bal, tereyağı, kaymak yoğurt, ayran, yumurta gibi sağlıklı besinler tüketilsin. Tabii, “Bu şekilde yılbaşı kutlaması mı olur!” diyenleriniz olacaktır. Tüketicilerimizin tercihlerininfarklı farklı olması doğaldır. Ancak sağlıksız gıdalarla aşırı beslenmenin sabahında ciddi risklerle karşılaşılabileceği hatta kişinin yaşamına mal olabileceği göz ardı edilmemelidir.” Dedi.
Özellikle sahte içki konusuna dikkat çeken Can Demir, “Yeni yılı alkol alarak karşılayacak tüketicilerimiz mutlaka aşağıda belirttiğim uyarılara dikkat etmelidirler. Kontrol etmeden güven esasına dayalı veya “Marka yerdeyiz burada olumsuz bir durum olmaz” demek yerine bizzat kontrol etmeliyiz. “Kontrol, güvene mani değildir” sözünü unutmamalıyız. Aksi durumda eğlenceniz bir faciayla sonuçlanabilir. Bizi mi bulacak demeyin. Son günlerde medyadaki haberleri inceleyin, binlerle belirtilen sayılarda sahte içki yakalanıyor. Ya yakalanamayanlar varsa, o zaman 2015’i karşılarken görme yeteneğinimizi kaybedebilir veya alınan miktara ve sahte içkininhazırlanış dozuna göre canımızdan olabiliriz.” Şeklinde konuşarak içki tüketecek kişilerin dikkatli olmalarını önerdi.
KENDİNİZ KONTROL EDEBİLİRSİNİZ.
- Ülkemizde, alkol ürünlerinde 2007 yılından bu yana, öncelikle mali takip vede tüketici sağlığını korumak maksadıyla akıllı bandrol uygulaması (Uluslararası düzeyde “Güvenlikli İzlenebilirlik”)mevcuttur. Yerli ve ithal tüm ürünleri kapsayanbu uygulama tüketicileri sahte ve kaçak ürünlerden korumak amacıyla TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu)ile GİB(Gelir İdaresi Başkanlığı) kurumlarının yasal düzenlemesi olarak yapılmaktadır.
- Tüketicilerimiz; Otel, Bar ve Eğlence Merkezleri ile Restoranlardaiçki şişesinin önlerinde açılmasını istemeli ve akıllı bandrolü detaylı olarak kontrol etmelidir.
- Tüketicilerimiz, kesinlikle akıllıbandrolü olmayan ve de önceden açılmış şişe ile ölçekli adı altında bardak vb. kaplara aktarılmış olarak servis edileniçki tüketmemeli, yırtık ve bozulmuş bandrollü ürünleri satın almamalıdır. Bu durum şişenin daha önce açıldığı anlamına gelir.
- Tüketicilerimiz, Akıllı bandrol üzerinde Fermente Alkollü İçkiler damgası bulunan ürünler için” F” harfi, Distile Alkollü İçkiler damgası bulunan ürünler için ise “D” harfinibüyük harf olarak pembe şerit içerisindeolup olmadığını kontrol etmelidirler.
- Ayrıca üründeki akıllı bandrolün üzerinde, Gelir İdaresi Başkanlığı logosu vardır ve ışığa duyarlı olduğu için hareket ettirildiğinde yeşil ve pembe olarak renk değişimi çıplak gözle görülebilmektedir.
-
- En son olarak, akıllı bandrolün eteğindeki yıl yazısı ile hemen üzerinde içkinin cl olarak hacminin şişe üzerinde belirtilen ile aynı olduğu kontrol edilebilir.
2015’in; Bütün Dünyaya Barış ve Huzur getirmesi dileğimle, Sağlıcakla kalın…