Son Tüketim Tarihi Nerede?

Günümüzde hangi mağazaya girsek tıklım tıkış, kasalar kuyruklar dolusu… Bir yandan indirimli ürünler peşinde koşarken bir yandan da satın almaktan ve aldıklarımızı evlerimize taşımaktan yakınır olduk. İş yoğunluğu, günün yorgunluğu, evde bekleyen işler derken dikkat etmemiz gereken birçok önemli şeyi görmezden gelir olduk. Görünür olmayan ancak sağlığımız açısından fevkalade önemli bir durumda söz konusu tabi benden söylemesi; satın aldığımız ürünlerin son kullanma tarihleri!

Alışveriş yapma sıklığımızla birlikte satın alma davranışlarımız gelişiyor elbette. Fakat yukarı da bahsettiğim birçoğumuzun sürekli bir yerlere yetişme telaşesinde aklımıza bile gel(e)meyen “son kullanma tarihleri”nde sıkıntılar mevcut, bilmem farkında mıyız? Dikkatli, bilinçli ve sağlığını “birazcık” düşünen tüketiciler elbette ki hem üretim hem de tüketim tarihlerini incelerler. Ancak bu tarihler her marka için farklı bir bölümde olunca nasıl fark edeceğiz hiç düşündünüz mü? Şişeli ürünlerde son kullanma tarihi kapakta yer alıyorsa, yoğurt ürünlerinde bazen kapakta bazense ürünün altında yer almakta… Peki akşam evine hızlıca yetişmek isteyen bir anne her ürünü inceleyerek tek tek nerede bu tarih diye mi bakmalı? Hem neden bu durum tüketiciye külfet oluştursun ki?

Özellikle gıda ve hijyenik ürünlerde dikkat edilmesi gereken son tüketim tarihlerinin kolay bulunabilir olmasını bırakın, geçtiğimiz günlerde aldığım Eker marka kefirde üretim tarihi dahi belirtmemişler. Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır. İşler iyice karıştı sizce de değil mi?

Hadi gelin bu hafta içinde yaşadığım diğer olaydan da bahsedeyim. Tikveşli’nin kutu sahlebini bilirsiniz. Marketten alındıktan sonra dışarıda bekleyen sahlep açtığımızda bozuktu. Saklama koşullarının aklınıza geldiğini düşünerek belirteyim ki, markette bu kutu ürünler açılmamış olduklarından dışarı da bekletilebilir. Bu iki konunun ne kadar sıralı bir şekilde karşıma çıktığına bende şaşırmadım değil. Mukadderat diyelim ve şunları düşünelim:

Üretim tarihi belirtilmemiş ürünlerin son kullanma tarihlerinden nasıl emin olabiliriz?

Tüketim tarihi her üründe ayrı yerdeyken her seferinde bunları nasıl bulalım?

Kapakta yer alan son kullanma tarihini kapağı değiştirerek yepyeni ürün elde eden satıcı ile nasıl başa çıkalım?

Markalar sanki sadece prosedür gereği, yazmış olmak ve bir dizi hukuk kuralına uyduklarını beyan etmek için bu tarihleri ürünlerin farklı yerlerine “iliştiriyorlar”. Bize de alışveriş esnasında ya tarihlere bakmamak ya da alışveriş süremizi biraz daha uzatmak kalıyor. Buna ne denli mecburuz orası artık sizin takdirinizde…

Aklınıza şu soru geliyordur, “Tüm bu tüketim sorunları/tüketici sorunları senin mi başına geliyor?” diye. İnanın aldığınız ürünlere biraz dikkat ederseniz en az benim kadar sizde bu tarz sorunlarla boğuşmak zorunda kalacaksınız. Bir iki hafta yaptığınız birkaç alışverişte üretim tarihi, son kullanma tarihi, etiket fiyatı, fatura fiyatı gibi unsurlara dikkat edin. Gördüklerinizi yazının altına yorum olarak ve sosyal medyada TÜSODER etiketiyle paylaşın. Gelen istatistiklere göre daha neler çıkacak bir görelim.

Paylaş

Bir cevap yazın

*