Mart ayı enflasyon rakamları son 3 ayın zirvesinde

TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki iki aylık artış yüzde 1,82’ye yükseldi, yıllık enflasyon ise yüzde 7.61 olarak son 3 ayın zirvesinde.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Finans Komisyonu Başkanı Niyazi Berk, mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, “Piyasadaki dalgalanma durulmadıkça enflasyon, tüketicinin alım gücünü düşürmeye devam edecektir” dedi.

Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki iki aylık artışın yüzde 1,82’ye yükseldiğini, mart sonu itibarıyla yıllık enflasyonun ise yüzde 7.61 olarak son 3 ayın zirvesinde gerçekleştiğini anımsattı.

“Açıklanan veriler, ekonominin zirvesindeki gerginliğin ve faiz konusundaki tartışmalarla yabancı para birimlerindeki artışın tüketiciye olumlu yansımadığını gösteriyor” diyen Berk, “Yüksek cari açığa rağmen tasarruf tedbirleri ve teşviki uygulamayan, bu nedenle istikrarlı ekonomi politikası sürdüremeyen Türkiye, bunun sonucu kontrol altına alınamayan enflasyonla karşı karşıyadır” ifadesini kullandı.

Berk, ekonomi yönetiminde farklı otoritelerin birbirleriyle çelişkili açıklama yapmalarının piyasaları olumsuz etkilediğini savundu.

Gıda ürünlerindeki artışın enflasyon parametrelerine hemen yansıdığını, diğer sektörlerdeki artışların ise gelecek aylarda etkisinin görüleceğine dikkati çeken Berk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Döviz kurundaki büyük dalgalanmalar, piyasalardaki güveni giderek azaltıyor. Bu güven kaybı, özellikle üretim için ithalat bağımlılığı olan ülkemizin imalatını negatif etkiliyor. Kurdaki dalgalanma, üreticinin rekabet gücünü ve geleceğe güvenini zedelerken, maliyeti arttırmakta ve bunun yansıması enflasyonu da daha yukarıya çekmektedir. Tüketimde ithal ürünlerin rağbet görmesinden dolayı bu ürünlerin de dolar artışına paralel fiyatlarının arttığı gerçektir. Piyasadaki dalgalanma durulmadıkça enflasyon, tüketicinin alım gücünü düşürmeye devam edecektir.”

ABD ve İran arasındaki anlaşma
Berk, Yemen’deki iç karışıklık nedeniyle petrol ve doğalgazda fiyatların arttığına işaret ederek, bu artışın Türkiye’deki tüketicilere negatif yansıyacağını savundu.

Petrol piyasasının ülkedeki belirsizlik yüzünden zamlardan etkilendiğini belirten Berk, bu karışıklığın petrol ithalatçısı ülkelerin daha yüksek fiyata alım yapmasına neden olduğunu dile getirdi.

“ABD-İran anlaşması, enerji konusunda Türkiye’ye farklı ve daha ucuz alternatiflerden ihtiyacını temin imkanı sağlayabilir” diyen Berk, “Bu anlaşmanın ihraç potansiyelimize de olumlu etkisinin olabileceği ancak ihraç ürünlerinin iç piyasada fiyatlarının kontrol edilebilmesi için üretiminin arttırılması ve tasarrufa teşvik edilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

 Diğer Kaynaklar;

 

Paylaş