ENGELLİLERE BAZI HİZMETLERDE İNDİRİM UYGULAMASI:
ENGELLİ KİMLİK KARTI:
Engelli Kimlik Kartı çıkartabilmek için Sağlık Kurul Raporu istediğinizi belirten bir dilekçe ile devlet hastanesine başvurur. Alınan Rapor ve 5 resim ile Nüfus Cüzdanı fotokopiniz ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurulur. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde bir form doldurulur. Kart daha sonra adrese gönderilir.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM: Belediye otobüslerinden %40 ve üzeri engel oranına sahip olanlar ücretsiz,”ağır engelli”ibareli raporu olanlara kendisi ile birlikte olan bir refakatçi de ücretsiz yararlanır. Bunun için özel bir kart çıkartılır. Ağır engelli vatandaşların ücretsiz seyahat hakkını refakatçileri ile birlikte kullanabilmeleri için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yeni basılan ve üzerinde “ULAŞIMDA REFAKATÇİ HAKKI VARDIR” ibaresinin yer aldığı kimlik kartını ibraz etmeleri gerekmektedir.
Engelli kimlik kartı fotokopisi veya özürlülük bilgisinin nüfus cüzdanına işlenmiş halinin fotokopisi ya da Sağlık Kurulu Raporu fotokopisi, Bir adet vesikalık fotoğraf, Vakıf Bank İETT Paso hesabına yatırılmış o yıla ait kart parasını gösteren dekont ile başvurulur.
GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ: %40 ve üzeri tüm engelli çalışan ve engelli çocuğu olan çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ: Evin engelli bireyin adına kayıtlı olmasi ve 200 metrekareyi geçmemek şartı ile tek evde emlak vergisi muafiyeti vardır.
ŞEHİRLER ARASI ULAŞIMDA İNDİRİM: %40 ve üzeri engelliler için indirim mevcuttur. Bu indirimi uygulamayan otobüs firmalarla ilgili Ulaştırma Bakanlığına şikayette bulunabilirsiniz. Devlet Demir Yolları ile seyahat etmesi ve özür oranının % 40 veya üstü olması halinde % 50 indirimden faydalanabilecektir, Havayolları ile seyahat etmesi ve özür oranının % 50 veya üstü olması halinde % 40 indirimden yararlanabilecektir,
SU İNDİRİMİ: Her belediye bu indirimi uygulamak zorundadır.