İnternet üzerinde dolandırılanlar paralarını böyle kurtarabilir

Pcdepo.com isimli site üzerinden alışveriş yapan binlerce kişi, ürünlerini teslim alamadı. Benzer sıkıntıyı yaşayan hemen herkes, ödedikleri paraları nasıl alabileceklerinin yanıtını arıyor. Uzmanlar, kredi kartı yolu ile yapılan ödemlerde, derhal ilgili banka ile temasa geçilmesi gerektiğine işaret ediyor. Başvurulacak bir diğer yöntem ise, ilamsız icra takibi ile şirket sorumlularının banka hesaplarına bloke konulması.

Hürriyet Dünyası, sektörünün önemli oyuncularından biri olan pcdepo.com’un yaşadığı mali krizi gündeme getirdi. Siteden dizüstü bilgisayar alan ve sayıları 6 bine yaklaştığı belirtilen kişiler, ödeme yapmalarına karşın ürünlerini alamadı. Şirketin merkezi kapalı. Şirket sahiplerine ise ulaşılamıyor.

Ödemelerin bir kısmı banka havalesi yolu ile bir kısmı ise kredi kartı üzerinden yapılmış. Pcdepo.com’un mağdurları olarak sosyal medya üzerinden bir araya gelen kişilerin, yanıtını aradıkları soru; ödedikleri paraları nasıl kurtarabilecekleri yönünde.

KART ŞİFRENİZİ DE DEĞİŞTİRİN
Tüketici Sorunları Derneği Aydın Ağaoğlu, “Elektronik ortamda yapılan ticaret hacminin genişlemesine paralel olarak tüketici mağduriyetlerinde büyük artış görülmektedir” diyerek şunları kaydetti: “İnternetten alışveriş yapanlar bazen dolandırıldıkları gibi ayrıca ödeme esnasında tek kullanımlık şifre veya sanal kart kullanmadılarsa, kredi kartı bilgilerini de güvenilmez kişilerle paylaşmış olduklarından derhal kart şifrelerini değiştirmelerinde yarar vardır” dedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN
Aydın Ağaoğlu açıklamasının devamında “Bu konuda yeni bir düzenleme yapılarak internetten satış yapacak firmaların, aynı kapıdan satış faaliyeti gösterenler gibi izne tabi olmalarının sağlanması gereklidir. Mağdur tüketiciler ise firmayı Ticaret İl Müdürlüklerine şikâyet etmelerinin yanı sıra ödedikleri bedelin iadesi için ikametlerinin kayıtlı bulunduğu kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalıdırlar” şeklinde konuştu.

14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI VAR
Av. Murat Emergen ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde,6502 sayılı yasaya göre malın teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketicinin sözleşmeden cayma hakkı bulunmaktadır. Tüketiciler bu hak sayesinde hiçbir sebep göstermeksizin satın aldığı ürünü almaktan vazgeçip iade edebilir” dedi.

GERİ ÖDEME DE AYNI YOLLA
Av. Emergen açıklamasının devamında “Satıcı, cayma hakkını kullandığınıza ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde, kargo ücretleri de dahil olmak üzere sizden tahsil edilen tüm ödemeleri size başka hiçbir masraf çıkarmadan iade etmek zorundadır. Bu süre içerisinde ödemeyi nasıl yapmışsanız satıcının da aynı yöntemle iade yapması gerekir. Kredi kartı ile alışveriş yapılmışsa, bankanın da derhal bilgilendirilmesi ve iadenin kredi kartına derhal yapılması gerekir” dedi.

BANKA PARAYI ÖDEMEK ZORUNDA
Av. Emergen “Kredi kartı ile veya banka aracılığı ile alışveriş yapılmış ise cayma bildiriminin satıcı ile birlikte aynı zamanda ilgili bankaya da,telefonla, faksla, mail ile, iadeli taahhütlü mektupla veya noterden ihtarla bildirilmesinde fayda vardır. Banka ilgili paranın satıcıya ödemesini durdurmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Av. Kemal Özdemir, internetten alışveriş yapıp mağdur olan vatandaşların, paralarını geri alabilmeleri için en hızlı yöntemleri şu sözlerle anlattı:

“Ürününü teslim alamayan yada siparişten cayan müşteri kredi kartının ait olduğu bankaya harcama itirazında bulunabilir. Bu itiraz, kart sahibi banka tarafından işyeri bankasına iletilir, işyeri bankası ise ilgili işyerinden itiraz edilen işlem ile ilgili belgeleri talep eder. Talep edilen belgelerin yetersiz olması durumunda, söz konusu işlem tutarı işyeri bankası tarafından ilgili işyerinden tahsil edilir ve kart sahibi bankaya aktarılır. Bu işleme “ters ibraz” adı verilir.

“TESLİM ETTİĞİNİ İSPATLAYAMAZSA İADE EDİLİR”
Konu olayda PC Depo ürünleri müşteriye teslim ettiğini belgeleriyle ispatlayamazsa harcama tutarı müşteriye iade edilir ve o tutar PC Depo’nun hesaplarından mahsup edilir. Bu ödemeyi geri alabilmek için en hızlı yöntemdir. İtirazdan sonuç alamayan müşteriler ise ihtiyati tedbir talepli bir dilekçeyle tüketici mahkemesi’ne başvuru yapabilirler.

HAVALE İLE ÖDEMEYE YAPANLAR…
“Havale işlemi; havale göndericisinin bir miktar parayı havale alıcısına ödemek (göndermek) için 3. Şahıs konumunda olan bankayı yetkilendirmesidir. Havale edilen şey (genelde para) havale alıcısının hesabına geçtikten (ödendikten) sonra havale işleminin iptali söz konusu olmaz.

TEK YOL DAVA AÇMAK
Ancak havale göndericisinin hesabının ele geçirilmesi (hacklenmesi) vb bir durum söz konusuysa bankanın sorumluluğuna gidilebilir. Bunun dışında havale işlemi gerçekleştikten sonra paranın havale alıcısından geri alınabilmesinin tek yolu ona karşı açılacak bir davadır.

BANKALARA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

BANKALARA NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Bir banka müşterisi kredi kartı ya da banka kartı ile internetten alışveriş yapıp, ürünü alamadığında; teslim tutanağı ve itiraz dilekçesi ile bankasının iletişim merkezi ya da şubesine başvurabiliyor.
Bu noktadan sonra o kişinin bankası ile söz konusu kuruma kart işlemi hizmetini sunan banka ve kart şirketi arasında charge back olarak da bilinen geri ödeme kuralları devreye giriyor ve mağdur adına süreç başlatılıyor.

Diğer Kaynaklar; http://www.hurriyet.com.tr/paranizi-boyle-kurtarabilirsiniz-40011928

 

Paylaş