Emlak vergi iadesi nasıl alınır?

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) yetkilisi Hatice Kolçak, emlak vergi iadesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye sınırları içerisinde tek konutu olan brüt 200 metrekareyi aşmayan emekli, ev hanımı, işsiz, engelli ve gazilerimiz “0” oranlı emlak vergisinden faydalanıyorlar. Ancak son 5 yıl içinde bu koşulları taşımasına rağmen emlak vergisi ödeyen vatandaşlar ödedikleri emlak vergilerinin iadesini bağlı bulundukları Belediyeden talep edebilirler.

TÜSODER yetkilisi Hatice Kolçak, emlak vergi iadesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2009-2014 yılları arasında ödedikleri emlak vergilerini iade alabilmek için;

1 – Bağlı bulunulan Belediyeye ödenen emlak vergisinin iade talebi bir dilekçeyle başvuru yapılır.

2 – Cevap alınmadığı taktirde yada olumsu bir cevap alınması durumunda vergi mahkemeleri aracılığı ile dava yoluna gidilebilir.

Maliye Bakanlığı Belediyelere hatalı alınan emlak vergilerini geri ver diyor!

Maliye, son özelgesi ile emlak vergi iade meselesine son noktayı koydu.

“İndirimli bina vergisi (sıfır) uygulaması şartlarını geçmiş yıllar itibariyle sağlamaları halinde, GERİYE DÖNÜK indirimli oran uygulamasından yararlanabileceklerine ve düzeltme zamanaşımı süresi içinde (yani 2009-2014 döneminde) ÖDENEN EMLAK VERGİLERİNİN İADESİNİN MÜMKÜN OLDUĞU” yönünde açıklama yaptı (Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 14 Mayıs 2014 tarih ve 82673428-175.01.01.03 [6654-974 ]-52964 sayılı özelgesi).

Kimler Sıfır Oranlı Emlak Vergisinden Faydalanabilir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunumuza göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkün.

(Emlak vergisi, daire, konut, işyeri ofis, mağaza, ev, dükkan arsa, rtarihi eser, sit alanı vs)

Kimler Emlak Vergisi Ödemezler?

Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri,

Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,

Engelli vatandaşlarımız, 

Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler 

Türkiye sınırları içinde 200 metrekare altında tek konutunuz var ise (intifa hakkına sahip olanlar dahil) emlak vergisi ödemezsiniz.

Bu tek konutta bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Emekli, işsiz, ev hanımı yada engelliler sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileri de kirada otururlar ise yine emlak vergisi ödemezler.

Ancak emekli olan eş sahip olduğu konutu kiraya verip yine emekli olan ve konutu bulunan eşinin evinde yaşıyor ise emlak vergisi ödemek zorundadır. Bu durum kızının, oğlunun yada bir akrabasının evinde kaldığı zamanda aynı şekilde uygulanır.

Emekli, işsiz ve ev hanımlarının sahip oldukları 200 metrekarenin altındaki konutları için başka gelirlerinin olmaması gerekir. Emekli olup kendi adına yada ücretli çalışanlar emlak vergisi muafiyetten yararlanamazlar. Ancak 2014 yılı için belirlenen 26 bin liraya kadar olan menkul sermaye iradı gelirleri (faiz,repo,kar payı,temettü geliri) olan emekli, işsiz ve ev hanımlarıemlak vergisi ödemezler.

 Engelli vatandaşlarımıza bu konuda istisna uygulanmıştır. Tek konutu olan engelli vatandaşlarımızın başka gelirleri olsa bile emlak vergisinden muaf tutulmuştur. Örneğin kirada olan işyerinden gelirleri olsa dahi sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilirler.

Emlak vergisinden muaf olmak için tek konut şartı aranıyor. Emekli ve iki evi olanlar muafiyetten faydalanamazlar. Her iki ev içinde emlak vergisi ödenir.

Senenin belli zamanları gidilen yazlık ve dinlenme evleri emlak vergisinden muaf değillerdir. Muafiyetten faydalanmak için yazlık evlerde tüm seneyi geçirmiş olmak, ikametgahının sürekli oturum şeklinde bulunması gerekiyor.

Yurtdışında emekli olanlar Türkiye’de bulunan 200 metrekarenin altındaki tek konutları için emlak vergisi ödemek zorundalar. Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmak gerekiyor.

Tüm şartları taşımanıza rağmen tek konutunuzu işyeri olarak kiraya verirseniz emlak vergisi ödemek zorundasınız. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamazsınız.

Ayrıca tapu kayıtlarında tarihi eser kaydı olan taşınmazlar için emlak vergisi ödenmez.

Sahip olduğunuz tek konut 200 metrekarenin üzerinde ancak sizin burada daha küçük bir hisseniz var ise sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılmaz. Aranan şartlara göre sahip olduğunuz hisse oranı değil evin büyüklüğü önemlidir.

Emekli, işsiz, ev hanımı ve engelli vatandaşlarımızın indirimli emlak vergisinden yararlanmak için bağlı oldukları belediyeye gidip kendileriyle alakalı formları doldurmuş olmaları lazım. Engelli kartı olanlar ya da tam teşekküllü hastaneden alınan rapor ile engelli vatandaşlarımızın da belediyeye durumlarını bildirmeleri gerekiyor.

Gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan  ödenen rakam iade alınabilir. Bu durumda belediyeye dilekçe vererek düzeltme talep edilmesiyle fazladan ödenen vergilerin iadesi istenebilir.

Paylaş