Tüketici Sorunları Derneği – TÜSODER Sigorta Komisyonu Başkanı Taner ÇAĞATAY, Elektronik Cihaz Kasko Poliçeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ÇAĞATAY yaptığı açıklamada:
“Cep telefonları başta olmak üzere, tüm elektronik cihazları teminat altına alan kasko poliçeleri bazı özel şartlar nedeni ile tüketicileri mağdur etmektedir. Cihaz bedelinin %5 – %10 oranında bir prim ödenerek düzenlenen bu poliçelerde her türlü hasarın güvence altına aldığı belirtiliyor. Çarpma düşme çalınma kapkaç gibi.
Bu poliçeler kötü niyete de açık olduğu veya her hasarın her şart altında ödeneceği tahmin edildiğinden tüketici almadan evvel hangi şartlarda hasar ödeneceğini iyi bilmelidir. Hasar anında hayal kırıklığı yaşamamaları için önemlidir. Bu poliçeler hakkında sosyal medyada ve tüketici derneklerine çok şikâyet olmaktadır. Örneğin; gasp ve kapkaç da hırsızlığın nasıl gerçekleştiği kimin beyanda bulunduğu çarpmada cihazın ambalajda olup olmadığı gibi unsurlar ön planda yer almaktadır.
Hasar ödemelerinde ayrıca kullanıcının 18 yaş ve üzeri olması şartı aranmaktadır. Eğer ki 18 yaşından küçük bireyin kullandığı cihaz bir zarara uğrar ise teminat dışı tutulmaktadır. Bir diğer koşul olarak cihazın seri numaralı ambalajın içinde saklanması gerekiyor. Ambalajın olmaması teminatın geçersiz sayılmasına neden oluyor. Hırsızlık hasarlarında ise polis tutanağı ile mutlaka bir görgü tanığının ifadesi de gerekiyor. Görgü tanığının olmaması teminat ödenmemesine sebep oluyor.
Ayrıca hırsızlık teminatının geçerli olabilmesi için zorlama fiziksel müdahale şartı aranmaktadır. Cihazın araç içinde bırakılması toplu taşıma araçları alışveriş merkezleri konser alanları teminatın geçersiz olduğu yerlerdir.
Özetle Elektronik Cihazlar için yapılan sigortalar zararın tazmininde sigortalıyı mağdur etmektedir. Sigortalılar poliçe yaptırırken Genel ve Özel şartları mutlaka okuyup inceleyerek karar vermelidir.” dedi.