Kendilerini asker, savcı ve polis olarak tanıtarak insanları dolandıran şebekelerin yeni bir yöntem keşfettikleri ortaya çıktı. Bu kez kendilerini avukat olarak tanıtan dolandırıcılar, banka veya sigorta şirketlerinden tahsil edilmeyen paraların tahsili için devreye girebileceklerini söylüyor. Gerçek avukat ismi kullanılarak yapılan dolandırıcılıkla ilgili savcılığa yapılan suç duyurularına ise takipsizlik kararı veriliyor.
Ankara Barosuna üye Avukat Şamil Demir ile birlikte birçok avukatlık bürosunun başı şu sıralar ‘sahte avukatlar’ ile dertte. Kendilerini asker, polis ve savcı olarak tanıtarak çok sayıda kişiye dolandıran kişilerin yeni ‘mesleği’ ise avukatlık…
SİCİL NUMARASINI DAHİ VERİYOR
Ağına düşürdüğü kişiyi arayan dolandırıcılar kendilerini avukat olarak tanıtıyor. Gerçekten de var olan bir avukatın ismi veriliyor. Hatta bağlı bulunduğu avukatlık bürosu ismi de veriliyor. Durumdan şüphelenen kişiye adını verdiği avukatın sicil numarası dahi veriliyor. Telefondaki kişiye, banka veya bir sigorta şirketinin haksız yere tahsil edildiği iddia edilen paranın tahsil edilebileceği aktarılıyor. Telefondaki kişiye 6 bin TL’lik parasının tahsil edilebileceği söyleniyor ancak bunun için 350 TL’lik dosya masrafını yatırması isteniyor.
‘AVUKAT BEY BENİ SİZ Mİ ARADINIZ?’
Kimi bu tuzağa düşüp ödemeyi yaparken kimisi de durumdan şüphelenerek adı kullanılan avukata ulaşmaya çalışıyor. Ulaştıklarında ilk sordukları soru “Beni siz mi aradınız” şeklinde oluyor.
KİMİSİ DE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR
Av. Şamil Demir de adı kullanılarak dolandırıcılık yapmak isteyen kişilerin ‘mağduru’ isimler arasında. Av. Demir, her gün çok sayıda kişi tarafından arandığını söyleyerek, “Bana, kendilerini arayıp aramadığımı soruyorlar” dedi. Av. Demir kendisini arayan kişileri dolandırıcılara karşı uyardığını ifade ederek “Kimisi teşekkür ederek telefonu kapatıyor. Kimi ise, dolandırıcıların kendilerini sunduğu cazip teklifin gerçek olmadığını öğrenince hayal kırıklığı yaşıyor. Kimi ise, ‘Siz avukatsınız, bunlar hakkında neden gereğini yapmıyorsunuz’ diye kendince serzenişte bulunuyor” dedi.
SAVCILIK TAKİPSİZLİK VERDİ
Av. Demir yaşadığı olay nedeni ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu ifade ederek “Ancak savcılık, suçtan benim zarar görmediğimi değerlendirerek takipsizlik kararı verdi. Suçtan zarar gören kişilerin başvurabileceği belirtildi. Benim gibi birçok avukat arkadaşım benzer sorunlarla uğraşıyor. İnsanların bu konuda dikkatli olmalarında yarar var. Hiçbir avukatın böyle bir girişimde bulunmasının söz konusu olamayacağının bilinmesi gerekir” şeklide konuştu.
BİLGİLERE KOLAYCA ULAŞABİLİYORLAR
Tüketici Sorunları Derneği Hukuk Üyesi Av. Rıdvan Yıldız ise avukatların reklama yasağına tabi olduğunu hatırlatarak “Avukatların sicil bilgileri Türkiye Barolar Birliği ve baroların internet sitelerinde yayınlanmakta olduğundan kolaylıkla elde edilebilir. Vatandaşlar bu şekilde dolandırıcıların oyunlarına karşı dikkatli olmalılar. Ayrıca avukatların banka ve sigorta şirketlerinden vatandaşların alacaklarını tespit etmeleri de mümkün değil. Avukat olmadığı halde kendilerini avukat olarak tanıtan şahıslar dolandırıcılık suçunu işliyor dedi.
Diğer Kaynaklar;
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/28982019.asp