Bugün 1.359.398 kişi halen coronavirüsle savaşmaktadır. 75.945 kişi ise coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmiş durumda. Fırsatçılar ise bu durumdan faydalanarak insanları dolandırmaya devam etmekteler.
Örneğin koruma özelliği bilinmeyen sahte maskeler konusunda dikkatli olunmalıdır. Özellikle sertifikalı olmayan maskelerin kullanımına dikkat edilmeli ve orijinal olduğundan emin olunmadığı durumlarda devletin dağıtacağı maskeleri kullanmak en doğrusu olacaktır.
Kaynağı bilinmeyen internet sitelerinden eldiven, maske gibi tıbbi malzemelerin alınmasında da dikkat edilmelidir. Bu tip alıverişlerimizde güvenli internet sitelerini tercih etmemiz gerekmekte olup, aksi halde asıl amaçları kullanıcı adı, şifreler, kredi kartı ve hesap bilgilerini ele geçirmek olan kişilerin bu amaçlarına kötü amaçlı yazılımlar vasıtasıyla ulaşmalarına imkân vermiş olunmaktadır.
KREDİ KARTI BİLGİLERİ VE ŞİFRELERİ ÇALINIYOR
Coronavirüs sebebiyle hepimizin evlerimize kapanmasıyla birlikte internet kullanımı konusunda oldukça artış sağlandı. Birçok insan sesli, videolu arama özelliği olan uygulamalar vasıtasıyla haberleşmekte, yine uygulamalar ve internet üzerinden alışverişlerini sağlamakta. Bu durumun farkında olan siber korsanlar ise kullanıcıların bilgilerine erişmek için farklı yöntemler geliştirmeye başladılar.
Telefon ve bilgisayarlara kurulan uygulamalar ile kişilerin tüm kişisel bilgileri elde edilebilirken, yaptığı online alışverişlerde kredi kartı ve hesap bilgilerinin alınması da mümkündür. Bu şekilde kişilerin mağdur olmasına neden olunmaktadır.
Coronavirüs ile ilgili sahte internet siteleri oluşturan bilgisayar korsanları, kullanıcıların verilerini çalıyor. Bu tür sahte internet siteleri bir dosya indirtmeye çalışmakta olup, program indirildiği anda devreye giren kötü amaçlı yazılımlar vasıtasıyla tüm kullanıcı adı, şifreler, kredi kartı ve hesap bilgileri ele geçirilmiş olmaktadır. Bu nedenle, Coronavirüs ile ilgili bilgi almak isteyenlerin doğrulanmış kaynaklardan bilgi almaları yararlarına olacaktır.
Son dönemlerde insanlara çeşitli konularda mesajlar atılarak tuzak kuran dolandırıcılar olduğu için, kişilerin bu tür mesajlara inanmaması ve hiçbir şekilde bu mesajlardaki linklerin açılmaması gerekmektedir. Arkadaşlarınızdan bu şekilde bir mesaj geldiğinde öncelikle arkadaşınıza bilginin kaynağını sorarak teyit ettikten sonra, güvenli ise linke tıklayarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Devletin, Cumhurbaşkanlığının yardım yapacağı, bir takım geri ödemelerde bulunacağı vb. bilgiler içeren tuzaklarla kredi kartı bilgilerinin istendiği vakalar da tamamen yanıltıcıdır. Burada yine kredi kartı bilgileriniz ele geçirilerek kötü amaçla kullanılmak istenmektedir. Devletin veya hiçbir kurumun kredi kartına ödemede bulunması söz konusu olamaz.
Kapınıza gelerek kendilerini kamu veya sağlık görevlisi olarak tanıtıp, coronavirüs testi yaptıklarını, maske dağıtımı yaptıklarını beyan eden kişilere karşı da dikkatli olunmalıdır. Öncelikle kendilerinden kurum kimliklerini isteyerek teyit edilmesinin ardından herhangi bir ücret istenmeyeceğinden de emin olunmalıdır. Zira hiçbir kamu görevlisi vatandaştan para almamakta, imza istememektedir. İmza istenmesi halinde ise daima ilk önce neye imza atıldığının dikkatlice okunmasının ardından, sadece maske teslimiyle ilgili imza istenmesi halinde imza atılmalıdır. Aksi halde kendilerini borçlandırıcı bir işlem altına imza atmış olabilmektedir.
Bu dönemde gelişmeler medya üzerinden takip edilerek sadece resmi makamların duyurularına itibar edilmelidir. Bu duyurular haricinde karşılaşılan durumlardan şüphe edilmeli, güvenilmemelidir. Herhangi bir dolandırıcılıkla karşılaşıldığında veya şüphe duyulduğunda ise karşımızdaki kişi mümkünse oyalanarak polise haber verilmelidir. Veyahut Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikâyet yoluna başvurulabilir.
Av. Melih Akın AKCAABAT
TÜSODER Hukuk Komisyonu